U ime obitelji saborskim zastupnicima: predložite pokretanje pitanja povjerenja ministru Bauku!

Usprkos najavama, nakon tri četvrtine odrađenog mandata i samo 10 dana prije predsjedničkih izbora ministar Bauk još uvijek nije utvrdio točan broj birača u Republici Hrvatskoj, upozorila je Građanska Incijativa “U ime obitelji” u pismu koje je danas poslano svim saborskim zastupnicima.

Iz inicijative podsjećaju kako je ministar Bauk od 2011. do 2013. tvrdio da broj birača u Hrvatskoj upisanih u Registar birača ne odgovara stvarnom stanju, već ga treba uskladiti s Popisom stanovništva iz 2011. jer neki birači više ne prebivaju na području RH ili imaju fiktivna prebivališta. Realni broj birača u Hrvatskoj bi prema procjeni samog ministra trebao iznositi između 3,4 i 3,5 milijuna birača:

„U Popis birača u Republici Hrvatskoj ušle su sve osobe koje imaju važeću osobnu iskaznicu, hrvatski su državljani, imaju prebivalište i stariji su od 18 godina. (…) Ukupan broj je 3,7 milijuna (…) U RH popisano je oko 3,4 milijuna punoljetnih stanovnika što znači da u Popisu birača u Hrvatskoj imamo 336 tisuća više. To je indikator u kojim dijelovima RH treba tražiti ovaj višak ljudi koji imaju važeće osobne iskaznice, ali nemaju na njima točne podatke.” (RTL, 5. 4. 2013.)

Dokaz na poveznici: http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/715652/rjesenje-popisa-biraca-neka-ljudi-naprave-vazece-osobne-iskaznice/

Ministarstvo tražilo potpise birača izvan Hrvatske

Iako je ministar Bauk nazvao Popis stanovništva 2011. „posljednjim branikom od manipulacije brojevima“ i znao da stvaran broj birača u RH iznosi 3,5 milijuna (od čega 10% iznosi 350 000), njegovo je ministarstvo od svih građanskih inicijativa u posljednjih godinu i pol tražilo da osiguraju najmanje 450 000 potpisa ili 10 % od ukupnog broja birača koji žive u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, iako se potpisi mogu prikupljati samo na području Republike Hrvatske, što je svojom odlukom od 10. 12. 2014. potvrdio i Ustavni sud – upozoravaju iz inicijative.

“Namjernim povećanjem broja potrebnih potpisa i namjernim davanjem pogrešnih informacija o broju birača – ne samo hrvatskoj javnosti, nego i Ustavnom sudu, Ministarstvo uprave i ministar Bauk nastojali su spriječiti izjašnjavanja građana i onemogućiti raspisivanje referenduma!”

Zbog svega navedenog, Organizacijski odbor građanske inicijative „U ime obitelji“ traži od Vas da sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora (čl. 125.1.) predložite pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Arsenu Bauku. Smatramo da ponašanje ministra Bauka kao člana Vlade i državnog dužnosnika traži neodgodive i oštre sankcije kako bi se vratilo povjerenje građana u djelovanje državnih institucija te onemogućilo njihovo daljnje manipuliranje, zaključuje se u pismu Građanske inicijative ‘U ime obitelji’.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.