U ime obitelji u Saboru: Zastupnike ne zanima rješenje nepovoljnog položaja 65.000 radnika koji rade nedjeljom

Foto: fah

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo pod naslovom „Rad nedjeljom – zabraniti ili platiti?“, održanoj jučer, 13.07.2017., g. Luka Mlinarić istaknuo je da je ignoriranjem prijedloga U ime obitelji o ispravnoj regulaciji rada nedjeljom poslana loša poruka građanima i udrugama. Poručeno je da se oni koji su izabrani od strane građana da donose zakone kojih se svi trebaju držati ne trebaju držati vlastitog Poslovnika o radu te da ih prijedlozi i mišljenja građana zapravo uopće ne zanimaju. Isto tako, poručeno je da saborski zastupnici nemaju volje i ideja riješiti probleme 65 000 radnika u Hrvatskoj koji rade nedjeljom, najvećim dijelom žene.

Saborski Odbor za rad, kao matično tijelo Hrvatskog sabora, nadležno za problematiku rada nedjeljom nije se tri mjeseca udostojao odlučiti, sukladno svojoj poslovničkoj obvezi, hoće li konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim bi se odmah riješio nepovoljan status radnika nedjeljom, koji je sastavila udruga U ime obitelji, biti upućen u saborsku proceduru. “Zabrinjavajuće je da se o problematici rada nedjeljom u javnosti, ali i politici, govori već godinama, a da se po tom pitanju ništa konkretno nije učinilo od strane ovog Odbora i sadašnjeg sastava Sabora pa se to važno pitanje o kojemu ovisi kvaliteta života velikog broja radnica i radnika u trgovinama konstantno zaobilazi”, rekao je predstavnik U ime obitelji, g. Mlinarić.

“Potrebno je stati na kraj velikoj nepravdi koja pogađa otprilike 180 000 radnica i radnika u trgovinama, od kojih čak 35 % radi nedjeljom, od čega 8 % svake nedjelje i 30 % u ciklusima. Upravo prijedlog U ime obitelji nudi konkretna rješenja kojima bi se odmah, putem izmjena i dopuna Zakona o radu, kvalitetnije uredio rad nedjeljom te poboljšao položaj velikog broja radnica i radnika”, istaknuo je g. Mlinarić. “Prijedlog U ime obitelji smjera kvalitetnijem uređenju dva zakonska instituta – instituta tjednog odmora te instituta prava na povećanu plaću za rad nedjeljom, kako bi sami radnici dobili pravo izbora hoće li ili neće raditi nedjeljom te da, ukoliko hoće, imaju minimalno 50 posto veću naknadu za rad nedjeljom.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr