U Lici snijeg, olujna bura podno Velebita

Foto: Thinkstock

U većini krajeva promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Ponajprije u gorju te na istoku mjestimice malo snijega, uglavnom u prvom dijelu dana. Na Jadranu ponegdje kiša, a na sjevernom dijelu i malo snijega nošenog jakim vjetrom. Poslijepodne smanjenje naoblake sa sjeverozapada, dok će se oblačnije zadržati na jugu gdje potkraj dana može pasti i malo snijega. Vjetar slab i umjeren, u gorju mjestimice i jak sjeveroistočni. Duž obale će puhati umjerena i jaka, osobito podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša temperatura zraka uglavnom od 3 do 8, na Jadranu između 9 i 14 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorene su:

 • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar;
 • autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale je državnim cestama (DC50 i DC27) Gračac-Obrovac-Karin;
 • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;
 • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
 • Paški most.
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na brzoj cesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica, Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Olujni vjetar usporava promet i na mostu Rječina (ograničenje brzine 60 km/h).
Snijeg povremeno i mjestimice pada u Lici. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok svi ostali moraju imati zimsku opremu u Lici na državnim cestama:
 • DC25 Karlobag-Gospić i
 • DC23 Senj-Žuta Lokva.
Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorene su:
 • DC547 Sveti Rok-Mali Alan;
 • ŽC5094 Breze-Stalak.
Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a za sav promet zatvoreni su čvorovi Oštrovica i Vrata u smjeru Rijeke i državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvoru Kikovica.
Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj uz iznimke poput opskrbe, dnevnih migracija zaposlenih u bitnim službama, hitne medicinske skrbi i slično.
Policijski službenici kontroliraju ulaze u gradove i na kontrolnim punktovima mogu nastati veće gužve.
S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da odgode svoja putovanja. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).
Zagrebačka obilaznica (A3):
 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine od 40 km/h (do 27. travnja).
 • do 15.4.2020. god. zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko);
 • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) – u oba smjera vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;
 • zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru), obilazak je preko nadvožnjaka Rakitje.

Autocesta A4 Goričan-Zagreb:

 • zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29.05.). Zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac

 • odmorišta NOVSKA sjever i NOVSKA jug otvorena su SAMO ZA VOZILA U TRANZITU. Policija vrši kontrolu i regulaciju prometa na istima.

Istarski ipsilon:

 • na dionici čvor Rogovići – čvor Vranja, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, vozi se uz privremenu regulaciju prometa,

Izvanredni prijevoz:

U ponedjeljak, 30.03.2020. u 20.00 sati kreće izvanredni prijevoz velikih dimenzija na dionicom: Zagreb,Končar, J.Mokrovića 12 – Golikova – Kovinska – Susedsko polje – Priobalna – Samoborska – Podsusedski most – Bestovje – Rakitska cesta -Zagrebačka ul. – Kerestinečka ul- Kerestinec – Svetonedeljska – D1- Rakov Potok – Draganić – Ilovac – Karlovac – Banija – Ulica Ivana Gundulića – Ulica Vlatka Mačeka – Ulica Ivana Meštrovića – Senjska – Riječka – Jarče Polje – Vukova Gorica – Bosanci – Zdihovo – Severin na Kupi – Stubica – Dobra – Skrad – Kupjak – čv.Oštrovica – AC A6 – čv.Kikovica – suprotan smjer D3 – Soboli – Buzdohanj – Svilno – Orehovica – Banska Vrata – Ulica Franje Račkog – Srednji most – Fiumara – suprotan smjer Ribarska – Ulica Ivana Zajca – Ulica Riva – Luka Rijeka

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr