U osamnaest godina 10 tisuća manje djece upisano u škole u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: Thinkstock

U odnosu na školsku godinu 2000./2001. na području osječko-baranjske županije ove je godine u škole bilo upisano 10 tisuća manje učenika, upozoreno je u ponedjeljak na osječkom fakultetu Agrobiotehničkih znanosti, gdje je na okruglom stolu predstavljena nacionalna akcija “Hrvatska pamet Hrvatskoj” na temu kako zaustaviti odlazak mladih iz RH.

Na okruglom stolu, koji su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik, zabrinutost odlaskom mladih iz Slavonije izrazio je osječko-baranjski dožupan Petar Lagator.

Istaknuo je da su u zadnjih godinu dana pokazatelji u gospodarstvu nešto bolji nego prije jer je na razini županije zabilježen blagi porast prosječne plaće i manji broj nezaposlenih, ali da je demografska slika ipak itekako zabrinjavajuća.

“Dokaz tome je podatak da je školske godine 2000./2001. u osnovne škole na području županije bilo upisano 23 tisuće učenika, a ove godine ih je malo više od 13 tisuća”, dodao je Lagator.

Iznio je i podatke sa Zavoda za zapošljavanje po kojima je u županiji lani u kategoriji ‘ekonomski aktivno stanovništvo’ bilo ukupno 105 tisuća osoba, od čega 87.500 zaposlenih i 17.500 onih koji su tražili posao.

“Prema podacima iz ove godine broj nezaposlenih je manji za četiri tisuće, a broj zaposlenih se povećao za dvije i pol tisuće, što znači da je oko tisuću i pol osoba, recimo to tako, negdje nestalo. Teško je reći jesu li otišli u inozemstvo ili su na neki drugi način riješili svoj status. Čini se kako brojke nisu tako drastične jer se očito ne radi o desecima tisuća osoba godišnje koji su nekamo otišli izvan županije, no treba poraditi da ih bude još manje”, ustvrdio je.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmaić mišljenja je kako znanstvene institucije i akademska zajednica trebaju kroz edukaciju studenata pokušati zadržati mlade na području Hrvatske. Kaže da akademska zajednica čini sve što je u njenoj moći po pitanju prilagodbe studijskih programa prema tržištu rada, kako bi na taj način omogućili mladima da ostanu i budu traženi na tom tržištu.

“No, tu su i drugi akteri koji moraju u tome pomoći, u prvom redu država koja bi trebala imati strategiju na koji način mlade priključiti svijetu rada odmah nakon završetka školovanja”, zaključio je Zmaić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina