Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Rusiju će sljedećeg tjedna posjetiti niz hrvatskih visokih dužnosnika. Susret predsjednice Grabar Kitarović i Vladimira Putina, oko kojeg se dignula medijska bura zbog navodnog sabotiranja ovog susreta od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dogodit će se u Sočiju.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio i nazvao bizarnim tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji idući tjedan.

“Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu niti utemeljene niti su točne”, rekao je Plenković na sjednici vlade istaknuvši da Banski dvori podržavaju predsjedničin posjet Rusiji, kao i njezine druge međunarodne aktivnosti.

> Plenković: Bizarne su tvrdnje da vlada ne podržava posjet predsjednice Rusiji

U delegaciji će biti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, pošto je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu.

U Rusiju putuju i glavni državni odvjetnik te zagrebački gradonačelnik

U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Državno odvjetništvo u četvrtak je potvrdilo da će glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan s predsjednicom Republike otputovati u Rusku Federaciju gdje će potpisati program suradnje s ruskim kolegama.

Cvitan će u Soči otputovati radi potpisivanja Programa suradnje između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije za razdoblje 2018. – 2019. navode u Državnom odvjetništvu.

Dodaju da je riječ o nastavku ranije dogovorene suradnje te da će se Cvitan, nakon potpisivanja, vratiti u Hrvatsku redovnim zrakoplovnim letom.

Prema neslužbenim podacima u Rusiju će otputovati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji bi u Moskvi i Peterburgu trebao razgovarati o gradskoj suradnji.

Izvor: narod.hr/Hina