Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

Foto: Fah

Udruga U ime obitelji poslala je Zahtjev za objavljivanjem ispravka informacije sukladno odredbama Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011 i 81/2013) Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji(HINA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte laži koje je Danijel Majić objavio o Hrvatima i U ime obitelji u Frankfurter-Rundschau

Podsjetimo, tekst hrvatskog novinara Danijela Majića, objavljen u Frankfurter-Rundschau, 15. ožujka 2017. godine na web stranici i 16. ožujka u tiskanom izdanju, HINA je, iako je pun očitih laži, prenijela i stavila mu lažni naslov, umjesto naslova originala. Udruga U ime obitelji 16. ožujka, kad je HINA i objavila tekst, inzistirala je na njegovom micanju.

Zahtjev donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani,

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), odnosno njezin urednik za vanjsku politiku Domagoj Janković, dostavio je u četvrtak, 16. ožujka 2017., u 15.13 svim korisnicima Hine vijest njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“na koju je stavio naslov:”‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”. (http://www.fr.de/frankfurt/fundamentalismus-mahnwache-gegen-abtreibungen-a-1220250?GEPC=s1). Nakon što ga je predstavnik U ime obitelji odmah telefonom kontaktirao urednika Hine sa zahtjevom da makne lažni naslov koji je Hina stavila (čak zlonamjerniji od originalnog naslova inače vrlo neprofesionalnog teksta novinara Danijela Majića: „Fundamentalizam: Bdijenje protiv pobačaja“) – urednik Hine je nakon gotovo 3 sata i više telefonskih zahtjeva predstavnika U ime obitelji, u 18.06 svim korisnicima Hine poslao ispravak naslova – koji je također netočan:“Udruga povezana s ‘U ime obitelji’ moli pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”.
Razumijemo da urednici Hine imaju različite poglede na različita pitanja političkog i društvenog života, no urednik vanjske politike Domagoj Janković je – suprotno novinarskim standardima i članku 5 Zakona o Hini („Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja“) objavio lažnu informaciju o udruzi U ime obitelji te ju, iako je znao da je lažna, zadržao kroz 3 sata – dovodeći do širenja laži na više od 500 korisnika Hine.
U ime obitelji je, uz brojne aktivnosti vezane za promjenu izbornog sustava, osiguravanje neradne ili dobro plaćene nedjelje za sve hrvatske trgovce i trgovkinje, zalaganje za suočavanje s totalitarnom prošlošću, educiranje građana o znanstvenim činjenicama vezanim za početak ljudskog života – bila i organizator ustavotvornog referenduma o braku. Ako se urednici ili novinari Hine ne slažu s našim stavovima – nemaju pravo zloupotrebljavati Hrvatsku izvještajnu agenciju za širenje neistina o U ime obitelji. Spremni smo u svako doba sudjelovati u argumentiranoj raspravi o našim aktivnostima, a ovakvu kampanju blaćenja od strane državne agencije zadužene za točno informiranje – držimo potpuno neprihvatljivom.

S obzirom da su oba naslova neistinita i dovode korisnike HINE i njihove čitatelje u zabludu te s obzirom da su primjer uredničkog aktivizma Hininog urednika Domagoja Jankovića – molimo vas da temeljem Zakona o medijima objavite demantij i pošaljete ga svim korisnicima Hine koji su primili lažne vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst demantija:

“Hrvatska izvještajna novinska agencija, odnosno njezin urednik za vanjsku politiku Domagoj Janković, dostavio je u četvrtak, 16. ožujka 2017., svim korisnicima Hine vijest njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“ (autor Danijel Majić, pod naslovom „Fundamentalizam: Bdijenje protiv pobačaja“) pod lažnim naslovom “‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”. Držimo da se radi o namjernom plasiranju neistinite informacije o udruzi U ime obitelji – jer je urednik satima odgađao dostavu ispravka svim primateljima Hininih vijesti (njih oko 500). Nakon usmenog upozorenja da se radi o lažnom naslovu i namjernom plasiranju neistina, urednik Janković je svim korisnicima Hine ponovno poslao lažan naslov, u obliku informacije o ispravku naslova, koji izmijenjen glasi “Udruga povezana s ‘U ime obitelji’ moli pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”, čime ih je ponovno doveo u zabludu i plasirao neistinitu vijest, iako je bio upozoren da se i u tom slučaju radi i o lažnoj vijesti o lažnom naslovu.

Udruga U ime obitelji nije nikad organizirala javne molitve niti u Hrvatskoj niti u Frankfurtu. U ime obitelji nije „povezana“ s udrugom koja je organizirala molitveno bdijenje u Frankfurtu. Stavljanje udruge U ime obitelji u lažan naslov članka koji se bavi aktivnostima neke druge udruge predstavlja izravno kršenje članka 5 zakona o Hini te očekujemo da Hinin urednik snosi odgovornost za takvo postupanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je, radi točnog informiranja čitatelja naglasiti da se U ime obitelji zalaže za pravo svih građana na javno okupljanje i iznošenje svojih uvjerenja, bilo u obliku prosvjeda, podrške ili molitvenog skupa. To je građansko i ljudsko pravo sukladno Europskoj Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U Hrvatskoj je prošli tjedan objavljeno da je kroz protekle 3 godine više žena odustalo od pobačaja i rodilo svoje sinove ili kćeri – upravo zahvaljujući izražavanju molitvene podrške ženama pred bolnicama te pružanju konkretne materijalne pomoći od građana koji u njima sudjeluju. U ime obitelji smatra da je dužnost države i društva točno informirati žene o znanstvenim činjenicama o početku i razvoju ljudskog života te spriječiti svaki oblik prisiljavanja žena na pobačaj.“

Zahvaljujem unaprijed,

Željka Markić, dr.med.
predsjednica Udruge U ime obitelji

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.