Udruga Inicijativa roditelja 0-24 upozorava: ‘Epidemija pokrenula lavinu loših događaja među djecom’

roditelja
Foto: fah

Udruga Incijativa-roditelja 0-24 uputila je otvoreno pismo ravnateljima škola vezano na sve učestaliju praksu prelaska na online nastavu ili tzv. C-model nastave. U pismu su istaknuli da su zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci bezbrojnih samoizolacija koje se ne donose na temelju Uputa HZJZ-a, nego, očito subjektivnom odlukom odgovornih osoba u odgojno-obrazovnim institucijama. Prije pokretanja eventualnih pravnih radnji, Udruga šalje Otvoreno pismo odgovornim osobama “u dobroj namjeri, a prvenstveno za zaštitu psihofizičkog zdravlja naše djece.” – napisali su.

Otvoreno pismo Udruge Incijativa-roditelja 0-24

U duhu dobrobiti djece, te njihova najboljeg interesa, potaknuti brojnim apelima roditelja kako sve više škola u RH prelazi na C-model nastave, tzv. “on-line” nastavu, te kako su djeca u samoizolacijama koje nisu u skladu s uputama HZJZ-a, te se sve navedene mjere očito donose na temelju subjektivne procjene vršitelja dužnosti odgojno-obrazovne ustanove, izražavamo našu ozbiljnu zabrinutost za zdravlje naše djece.

Također, pozivamo vas na vašu moralnu, pedagošku te kaznenu/pravnu odgovornost .
Pandemija nije novost, slijedom čega imamo brojne dokaze koji jasno opravdavaju našu zabrinutost kao i našu zajedničku apsolutnu odgovornost.Općepoznato je kako u Statutu Svjetske zdravstvene organizacije stoji “ Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja , a ne puko odsustvo bolesti ili poremećaja. “

Nadalje, Svjetska zdravstvena organizacija te UNICEF u kolovozu 2021.g ističe kako je       “zatvaranje škola zbog pandemije imalo katastrofalan učinak na učenike zbog čega u budućnosti ne bi trebalo zatvarati škole”. Ujedno “pozivaju europske vlade da osiguraju otvorene škole usprkos širenju covida-19.” Zakonsko uporište za uvođenje mjera jest svrsishodnost, te mjere moraju imati više dobrobiti od štete. Ovim ćemo vam
putem ukazati na podatke koji nažalost, idu u prilog mnogo većoj šteti, nego koristi po sveukupno zdravlje naše djece.

Naime, 59,1 % maturanata kaže kako je utjecaj pandemije na njihov život bio negativan ili izuzetno negativan, dok isto misli 37 % učenika šestog razreda. Čak 43,9 % učenika osmog razreda kaže kako je pandemija negativno ili izrazito negativno utjecala na njihovo bavljenje tjelesnom aktivnošću i sportom. Najviše pak zabrinjava ipak to što 52,4% maturanata iskazuje da je pandemija negativno ili izrazito negativno utjecala na njihovo psihološko zdravlje. Autori navode da rezultati istraživanja nedvojbeno ukazuju kako je održavanje nastave online negativno utjecalo na bavljenje tjelesnim aktivnostima u osnovnim školama, a posebno na mentalno zdravlje srednjoškolaca te da će se posljedice toga tek vidjeti u budućnosti.

“Epidemija pokrenula lavinu loših događaja među djecom čije ćemo rezultate vidjeti tek u godinama koje slijede”

“Epidemija je velikom broju djece i mladih ukrala bezbrižnost odrastanja. Kao i uskratila temeljne potrebe kao što su sigurnost doma, druženje s vršnjacima, igra na otvorenom, odlazak u školu ili zagrljaj s bakom i djedom, rekla je pravobraniteljica djece Helenca Pirnat Dragičević na tematskoj sjednici saborskih odbora za obitelj, mlade i sport i za obrazovanje, znanost i kulturu na temu “Zaštita mentalnog zdravlja djece u okolnostima pandemije” održanoj 29. lipnja 2021.g.

“Prave rezultate svega što nam se dogodilo vidjet ćemo tek u sljedećim godinama”, istaknula je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. S njom se složila Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Poručila je da je “epidemija pokrenula lavinu loših događaja među djecom čije ćemo rezultate vidjeti tek u godinama koje slijede. Dijagnoze se značajno mijenjaju, postaju sve žešće, rekla je Dodig, navodeći agresiju, autoagresiju, samoozljeđivanje, smetnje u ponašanju, agresiju prema imovini, porast poremećaja prehrane.

Svjedoci smo zadnjih dana izjava “pokajnika” , tako je izraelski ministar obrazovanja “zavapio” kako “Sve više djece ima poremećaj prehrane, pandemija je izazvala tsunami psihičkih poremećaja i abnormalnog seksualnog ponašanja, a sve zbog nepotrebne izolacije.” Unatoč jasnim uputama HZJZ-a kako se “Ne preporučuje određivati samoizolaciju cijelom razredu u slučaju jednog oboljelog učenika, već samo njegovim bliskim kontaktima.”, mnogi ravnatelji predlažu izolacije za cijele razrede, pa i cijele škole, što za rezultat ima “on-line nastavu” i često, nepotrebne izolacije djece.

Djeca nisu superširitelji virusa

Danas je poznato, te znanstveno potvrđeno kako djeca nisu superširitelji virusa SARS-COV-2. Škole nisu mjesta širenja bolesti, iz čega proizlazi jasna i nedvojbena činjenica kako C-model nastave nema zakonskog uporišta kao javnozdravstvena mjera.
U Engleskoj tijekom pandemije umrlo je 3105 djece i mladih. Kod njih 99,2% ili 3080 smrt nije imala nikakve veze sa SARS-CoV-2 virusom. Ako nas brine zdravlje djece i mladih, treba se fokusirati na tih 99,2% uzroka smrti, a ne na COVID-19, koji je uzrokovao svega 0,8% tj 25 smrti kod mladih. A i tih 0,8% i prije su bili jako bolesni.

Od samog početka pandemije znamo da djeca i mladi gotovo nikad ne razvijaju teški oblik bolesti. Rizik je kod starijih i nekoliko tisuća puta veći nego kod mladih i djece. Ukoliko i obole, djeca imaju velikom većinom blage simptome i zanemarive posljedice.
Potpuno sigurno da se nikada nećemo riješiti ovog virusa i da ćemo se svi zaraziti u nekom trenutku. Cijepljenje mladih i zdravih, kao i sve druge “mjere”, usmjerene na taj dio populacije, mogu samo malo odgoditi trenutak u kojem će se neki pojedinac zaraziti, ali ne mogu tu zarazu spriječiti.

“Šaljemo pismo kao znak dobre volje”

Podsjećamo da “u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost” (čl. 3. st.1. Konvencije o pravima djeteta). Sukladno čl. 64. st.1. Ustava Republike Hrvatske dužnost svih je da štite djecu.

Ovim putem apeliramo da pri odluci o organizaciji i provedbi nastave u svojoj ustanovi uzmete u obzir sve navedeno i postupite prema vlastitoj savjesti radi sveobuhvatnosti zaštite zdravlja učenika te u skladu s Ustavom RH, međunarodnim ugovorima koji čine dio unutarnjeg pravnog poretka RH i po pravnoj snazi su iznad zakona, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Statutu škole i dr. pozitivnim propisima kojima se štite i promiču prava djece po principu najboljeg interesa djeteta gdje je dobrobit djeteta najvažnija, te poštujući Obiteljski zakon. U protivnom, bit ćemo primorani pokrenuti pravne postupke inzistirajući na vašoj osobnoj odgovornosti “donositelja odluka”, a sve u dobroj namjeri, a prvenstveno za zaštitu zdravlja i prava naše djece. – zaključili su iz Udruge.

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.