Udruga Obnova predstavlja 14. broj časopisa posvećen obitelji: Gosti dr. Željka Markić i Đurđica Mostarčić

udruga obnova
Foto: Udruga obnova, fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Udruga Obnova koja izdaje časopis Obnova za kulturu, društvo i politiku predstavit će u petak 22. listopada 14. broj svog časopisa koji izlazi od 2013. godine. Broj će biti predstavljen u cafe galeriji Institut (Metalčeva 3, Zagreb) u 19 sati.

Tema 14. broja broja je obitelj, a predstavit će dr. Željka Markić i Đurđica Mostarčić.

udruga obnova
Foto: Udruga Obnova

Dr. Željka Markić hrvatska je liječnica, poduzetnica, novinarka, prevoditeljica i aktivistica u civilnom sektoru. Predsjednica je udruge „U ime obitelji“ s kojom je 2013. uspješno organizirala referendum za ustavno definiranje braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Đurđica Mostarčić je ovlaštena računovotkinja, uspješna poduzetnica i predsjednica Sekcije računovođa HOK-a, rado je viđena predavačica na poslovnim edukacijama, radi lakoće prijenosa informacija koje su poduzetnicima od iznimne važnosti. Sa suprugom Marinom svakodnevno uživa u pet tinejdžera i vjeruje da je obitelj važan temelj i dobra odskočna daska za sve izazove u životu.

Također je članica upravnog odbora udruge Obitelji 3plus. Udruga Obitelj 3plus okuplja obitelji s troje ili više djece, te kao nezavisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija zagovara njihova prava i interese i promiče obiteljske vrijednosti.

Što je časopis Obnova?

Obnova je časopis za kulturu, društvo i politiku te izlazi dva puta godišnje. Časopis je do sada obradio teme poput nacionalizma, migracija i multikultaralizma, konzervativne revolucije, rata i druge teme.

Časopis je podijeljen u tri cjeline. “Prvi dio čine razgovori s određenim osobama čiji autoritet i kompetentnost u određenoj temi izviru iz njihovog životnog obrazovanja, kako formalnoga, tako i neformalnoga. Drugi su dio radovi članova Obnove koji temu obrađuju iz različitih perspektiva te se odlikuju znanstvenim pristupom i osobnim literarnim stilom autora. Obnova posebnu pozornost pridaje umjetnosti pa je stoga posljednja cjelina časopisa posvećena likovnoj, kazališnoj, filmskoj, glazbenoj te književnoj umjetnosti”, navodi udruga na svojim stranicama.

U znanstvenom odboru časopisa trenutno su dr. sc. Krunoslav Brčić-Kostić, Institut Ruđer Bošković, doc. dr. sc. Tado Jurić, Hrvatsko katoličko sveučilište, prof. dr. sc. Stipe Kutleša, Institut za filozofiju i doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski, Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

U 14. broju časopisa Obnove uz prikaz dvije knjige o obitelji i jedne o putovima Frankopana, donosi i četiri razgovora:  s predsjednikom udruge Obitelj 3plus Ivanom Malbašićem, s dr. Željkom Markić iz udruge U ime obitelji, s dr. sc. Sanjom Nikčević, hrvatskom teatrologinjom, kazališnom kritičarkom, profesoricom i direktoricom izdavačke kuće Citadela libri i razgovor s prof. dr. sc. Dubravkom Hrabar, predstojnicom Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Udruga Obnova osnovana s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta

Udruga Obnova uz časopis Obnova organizira festival konzervativne misli. Gosti udruge su između ostalih bili pročelnik odjela za politologiju Matice hrvatske Jure Vujić, odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji, današnji saborski zastupnik dr. sc. Stjepo Bartulica iz udruge Centar za obnovu kulture, dr. sc. Tomislav Sunić i dr. sc. Robin Harris i drugi.

Udruga Obnova okuplja veliki broj studenata i mladih intelektualaca kojima su entuzijazam, čast, poštenje, hrabrost, odanost i hrvatstvo pokretači djelovanja. Udruga je osnovana s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta, obrazovanja mladih i povezivanja s mladima diljem Europe. Pokretačka ideja udruge jest želja za kulturnom, etičkom i političkom obnovom hrvatskog društva, a što je izraženo i u samom njenom nazivu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr