Ugostitelji: Prihodi padaju, nema radnika – tražimo niži PDV

ugostitelji
Zagreb, 12.11.2021 - Udruženje ugostitelja Zagreb i Nezavisna udruga ugostitelja organizirali su tradicionalni 13. forum zagrebačkih ugostitelja. Na slici Robert Kober, Nera Pavić, Sandra Herman i Zlatko Puntijar tokom konferencije za medije. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

“Ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona”, upozorili su u petak zagrebački ugostitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih kao i većinu ostalih ugostitelja u Hrvatskoj, muče i dalje isti problemi od početka pandemije, a to su pad prihoda od oko 50 posto i nedostatak radnika, koje teško uz sva porezna i druga opterećenja mogu platiti više, pa su ponovno zatražili niži PDV, pomoć za zadržavanje radnika i nadoknadu barem dijela fiksnih troškova.

U zagrebačkom hotelu Esplanade u petak se održao već tradicionalni 13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja. Sedamdesetak uzvanika, predstavnika državnih institucija i ustanova, ugostitelja i poduzetnika pratilo je vrlo aktualne panel diskusije, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju konkretnu pomoć od države ali i grada Zagreba

Iznesena problematika vrlo je važna za cijeli ugostiteljski sektor, a za mnoge izazove potrebno je što prije pronaći rješenje. Pritom se očekuje konkretna pomoć državnih institucija, no i grada Zagreba. Pozivu su se odazvali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Ministarstva rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb te Turistička zajednica grada Zagreba.

Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Državnog inspektorata Republike Hrvatske, a podijeljene su i nagrade zaslužnim ugostiteljima Marinu Medaku, Mariju Mihelju, Ani Lisak, udruzi Chef kuha doma, Obrtničkoj komori Zagreb te Cateringu Exclusive, koji su nesebično pomagali ugroženim obiteljima na područjima pogođenima potresom na način na koji najbolje znaju – ukusnim i toplim obrocima.

‘Naši ljudi su naša snaga’

Prvi panel pod nazivom Naši ljudi su naša snaga postavio je pitanje Kako se nositi s gorućim problemom nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Procjenjuje se da nam nedostaje 35 – 40.000 zaposlenika u ugostiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostiteljstvo s povezanim djelatnostima generira 380.000 radnih mjesta, što je ¼ ukupno zaposlenog stanovništva RH. Naime veliki broj ljudi napustio je Hrvatsku, pa je zapravo ugostiteljstvo kontinuirano ugroženo.

Činjenica je, po riječima Žakline Troskot, predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja da apsolutno najviše porezno opterećenje u Svijetu, kojim su pritisnuti naši ugostitelji, realno predstavlja najveću opasnost za opstanak malih caffe barova, jer svojom ponudom ne mogu konkurirati na tržištu rada. Jako je teško prilagoditi poslovanje u pandemijskim uvjetima, dok im prijeti nelikvidnost i nedostatak radnog kadra. Stalno se govori o održivom, zelenom i digitalnom poslovanju, a ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona.

Kad je u pitanju nedostatak radne snage, osim dugog čekanja na radne dozvole prisutan je još jedan problem, upravo to najviše porezno opterećenje od ukupno 28% (25% PDV+3% porez na potrošnju) zbog čega ugostitelji nemaju sredstava za plaćanje kvalitetnog radnog kadra. Tako, dok se porezne stope na ugostiteljske usluge ne izjednače na 13% bit će prisutna prijetnja nedostatka radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravimo da Švicarska početkom 2022. otvara svoje tržište rada djelatnicima iz Hrvatske, što jako plaši naše poduzetnike. Nakon 20 mjeseci pandemije, rada u ograničenim uvjetima, problema s likvidnošću pravo pitanje koje valja postaviti jest je li moguće uopće malom hrvatskom ugostitelju konkurirati na tržištu radne snage.

Zbog svega navedenoga, jako je važno raditi na smanjivanju stupnja sezonalnosti hrvatskog ugostiteljstva, osiguravanju izvjesnije budućnosti i povećanju primanja.

‘Zagrebačko ugostiteljstvo – digitalno, zeleno i održivo’

Drugi panel pod nazivom: Zagrebačko ugostiteljstvo – digitalno, zeleno i održivo, otvorio je teme kao što su prilagodba poslovanja zagrebačkih ugostitelja u pandemiji, pri čemu je nezaobilazna tema posluživanje na terasama.

S velikom su nadom ugostitelji očekivali Advent, jer se u to doba generira čak 1/5 prometa ukupnog zagrebačkog ugostiteljstva. Mogu li zagrebački ugostitelji opstati bez dobro odrađenog Adventa i prepoznaju li državne strukture uopće njegovu važnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Gastronomija je oduvijek bila dio turizma, jer ističe ono najautentičnije iz pojedine destinacije. Turistička zajednica grada Zagreba ove je godine podržala i online platformu Zagreb Mingles, koja povezuje zagrebačke ugostiteljske objekte, njihovu ponudu i goste, a suradnja se nastavlja i kroz Advent Zagreb gdje se zajednički stvara daljnja kvalitetna i konkurentna pozicija na gastronomskom tržištu Europe i svijeta,  napomenula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Na kraju Foruma definirani su zaključci koje će se poslati Gradu Zagrebu i nadležnim državnim institucijama na razmatranje.

Zaključci prema Gradu Zagrebu

1. Rješavanje problema rada na otvorenim prostorima za posluživanje ili ugostiteljskim terasama.

2. Snižavanje koeficijenta komunalne naknade za ugostitelje sa 10 na 7.

3. Jačanje međusobne suradnje i uključivanje predstavnika ugostitelja u savjetodavnoj ulozi u radne skupine i povjerenstva Grada vezana za ugostiteljstvo.

Zaključci prema nadležnim državnim institucijama:

1. Ponovno uvođenje mjera ekonomske pomoći za zadržavanje radnih mjesta i nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova.

2. Traženje znatnog ubrzavanja postupka izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja.

3. Porezno rasterećenje i snižena stopa PDV-a na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića s ciljem osiguravanja većih primanja zaposlenika u sektoru ugostiteljstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.