Uredništvo Thompsonove stranice pojašnjava zašto policija nije reagirala na prijavu provale RTL-ove Derifaj

policija derifaj thompson
Foto: Snimka zaslona, MPT FB, www.splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr

RTL se uporno poziva na odgovor policije na novinarske upite o prijavi provale u dom obitelji Perković, u čiji je dom, podsjećamo, RTL-ova novinarka Danka Derifaj provalila, dok su u kući sama bila maloljetna djeca jednog od najpopularnijih hrvatskih pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredništvo Facebook stranice Marka Perkovića Thompsona ističe da RTL, ali i pojedini mediji pri tome zaboravljaju pojasniti da se je na poziv supruge Marka Perkovića, policija odazvala te izišla na teren, a budući da su Danka Derifaj, njezin snimatelj i Branko Miodrag već pobjegli, pa ih policija nije niti mogla zateći na terasi Marka Perkovića Thompsona.

> RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj provalila, pa onda opet promijenili priču

> HND je ‘zaprepašten’ i ‘zgrožen’: Ali, ne provalom RTL-ove Derifaj u dom obitelji Perković…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su dali izjavu zatečenog stanja koja glasi: “Policijski službenici su u poslijepodnevnim satima na navedenom području postupali po dojavi, izašli na teren, obavili potrebne provjere i razgovore, te iz svega provedenog nisu utvrđeni elementi prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po SLUŽBENOJ DUŽNOSTI”. Nakon pregleda video nadzora i obavljenih razgovora, policija je Marka Perkovića, a kako bi zaštitio sebe i svoju obitelj uputila u njegova prava i u Kazneni zakon o narušavanju nepovredivosti doma i poslovnog prostora, a to je kako djelo iz stavka 1. članka 141. Kaznenog zakona PROGONI SE PO PRIJEDLOGU, a ne policija po službenoj dužnosti, što je Marko Perković uz pomoć svog odvjetnika i napravio, a protiv onih koji su izvršili nepovrjedivost njegovog doma, podnio je kaznenu prijavu”, ističe uredništvo u svojoj objavi, podsjećajući da je Derifaj “grubo povrijedila nepovredivost doma Marka Perkovića kada je neovlašteno preko skala i preskakanjem ograde ušla u ograđeni dio njegovog doma i isprepadala njegovu djecu”.

Što se dogodilo 12. kolovoza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, novinarka RTL-a Danka Derifaj s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom i snimateljem, ušla je u dvorište obitelji Perković gdje je, kako je napisala na Facebooku, ”bila na novinarskom zadatku od javnog interesa”, zanemarujući što su u kući bila sama maloljetna djeca i prethodne sudske presude o imovinsko-pravnom sporu. Njihov su pohod zabilježile i kamere:

Nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem navedenog, odvjetnik Davorin Karačić zaštitio je Ustavom RH zajamčena prava Marka Perkovića Thompsona. U Splitu je u ponedjeljak Marko Perković podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141 i 144 Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Prošlog je ponedjeljka i odvjetnik Marko Višić poslao je medijima dokaze o vlasništvu kuće i terase u koju je provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split”, ističe odvjetnik Marko Višić koji vodi sporove za zaštitu vlasništva obitelji g. Marka Perkovića, a vezano za medijske prijepore oko prava vlasništva koje polaže na nekretninama koje se nalaze na Žnjanu u Splitu.

Također ističe da “nije točno da ekipa RTL televizije u nijednom trenutku nije stupila na česticu u vlasništvu g. Marka Perkovića”, te upozorava da je “novinarska ekipa RTL televizije, zajedno sa sugovornikom, na nedopušten način neovlašteno se popela ljestvama preko ogradnog zida dvora obitelji Perković, čime im je povrijeđeno Ustavom RH zajamčeno pravo na nepovredivost doma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.