Uskok: Sanader je organizirao i vodio kriminalno udruženje za izvlačenje novca

U završnom govoru u slučaju Fimi media Uskok je ustvrdio da je tijekom suđenja u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici dokazano kako je Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i premijer organizirao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

U namjeri da nezakonito pribavi novac za sebe i stranku Sanader je organizirao i rukovodio kriminalnim udruženjem, ustvrdila je na zagrebačkom Županijskom sudu zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak. Smatra da je tijekom postupka dokazano i da je Sanader dio nezakonite dobiti prebacio na svoju obitelj.

Dodala je da su u kriminalnom udruženju pristali biti stranački rizničar Mladen Barišić, Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak.

Barišić i Maček prikupljali su novac i donacija, koje Branka Pavošević nije evidentirala u stranačkim poslovnim knjigama. Na taj način Sanader se, tvrdi Uskok, okoristio za više od 15 milijuna kuna, HDZ za nešto više od 30 milijuna, Fimi media za oko 11 milijuna, a Nevenka Jurak za oko 2,5 milijuna kuna.

Mostečak je odbacila Sanaderove tvrdnje da mu je bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i da je Uskok mijenjao optužnice kako bi pogodovao Barišiću koji je, poput Branke Pavošević i Nevenke Jurak, priznao sve što mu se stavlja na teret.

“Sve je utemeljeno na iskazima i dokazima. Sanader optužuje da je ovo politički progon jer je Jadranka Kosor naredila Mladenu Bajiću da ga procesuira, što nije točno”, zaključila je tužiteljica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah