(VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Foto: snimka zaslona

U Hrvatskom saboru zastupnici su u 23:23, nakon niza uvreda i obračuna pojedinih zastupnika završili raspravu o zahtjevu za raspisivanje referenduma inicijative “Narod odlučuje” o promjeni izbornog sustava i slanju potpisa na provjeru.

Raspravu pogledajte u video zapisima:

23,23

Saborska rasprava završila je obraćanjem Milorada Pupovca u ime kluba zastupnika SDSS-a koji je u svom izlaganju napao Most tvrdivši da nemaju moralno pravo kritizirati “političke elite”.

Božo Petrov napustio je sabornicu tijekom Pupovčevog izlaganja, a Pupovac mu je rekao “Samo se dignite – to se na vas odnosi!”

Zatim se obrušio na Podolnjaka i rekao mu:

“S tom politikom ne možete dalje osim ako ne skinete maske i ne vratite tamo odakle ste krenuli, a to je gospođi Markić”.

23,15

“Ja ne želim slušati uvrede koje su neki spremni izustiti samo zato što se dirnulo u njihove pozicije” – rekao je Božo Petrov nakon nevjerojatnog napada Furia Radina na Roberta Podolnjaka.

“Želim samo da cijela javnost zna da je ovo čisti fašizam” – rekao je Grmoja nakon što mu prethodno Hajdaš Dončić oduzeo riječ, prije nego što je napustio sabornicu.

23,00

„Glas pripadnika talijanske nacionalne manjine koji je glasovao na općoj listi vrijedi 8 puta manje od onih pripadnika nacionalne manjina koji su glasovali na listi predstavnika nacionalnih manjina i koji su Vas izabrali. Nisam govorio o većinskom narodu, samo o talijanskoj nacionalnoj manjini. I nemojte mi reći da se tim referendumom diskriminiraju manjine“ – rekao je Podolnjak Furio Radinu.

Radin je na to rekao Podolnjaku da Talijana u Hrvatskoj ima malo jer su nakon II. svjetskog rata protjerani, zatim rekao da se broj Srba također smanjio i dodao da bi “možda bi bio jedan Srbin više da vi gospodine Podolnjak niste promijenili nacionalnost”.

Na to je odmah reagirao Grmoja, rekavši da na takav način napasti kolegu Podolnjaka potpuno sramotno te da je usto rekao i neistinu. Zatim je Hajdaš Dončić i Grmoji i Radinu dao opomenu s oduzimanjem riječi.

22,46

Nikola Grmoja je podsjetio kako je već na početku rasprave pozvao na smirivanje strasti.

„Ono što je loše je da je sada 22, 42 i da su ljudi sada gledali jednu iznimno zanimljivu utakmicu u kojoj je Belgija pobijedila. A o ovoj temi, koja je važna, vladajući ne žele razgovarati“ – rekao je Grmoja.

Rekao je da te inicijative ne smijemo “a priori” karakterizirati kao nešto negativno, bez obzira što mislili o njima te da je o tome potrebno razgovarati.

Zastupnik Sladoljev istaknuo je kako je GI Narod odlučuje ogolila političku elitu.

22,37

SDP-ov Željko Jovanović rekao je Zekanoviću da je on marginalac, na što je nastala prepirka. Na Zekanovićevu tvrdnju da je Jovanović Jugoslaven kojih u Hrvatskoj ima sve manje, Jovanović je uzvratio:
Ja nisam Jugoslaven, nego Srbin, i ponosim se time, a vi ste jedna budala‘ te je zbog toga zaradio opomenu.

22,24

Peđa Grbin (SDP) kazao je:
„Učili su nas u školama da je demokracija froma, ali forma bez sadržaja nije ništa.“ rekao je dodajući kako „upravo zbog toga“ u današnjoj raspravi neće govoriti samo o formi, nego o sadržaju.

Ustvrdio je da je sadržaj ovih dviju referendumskih inicijativa „gotovo isti“ jer svaka želi “diskriminirati“ određenu skupinu.

Hrvoje Zekanović (Hrast) ponovno je kritizirao što se ova rasprava odvija u kasni sat.
Rekao je kako su dosad izrečene laži o tome da su se potpisi skupljali nakon propisanog roka.
Osvrnuo se na slučaj gradonačelnika Rijeke Obersnela koji je pokušao onemogućiti prikupljanje potpisa za referendum.
Zekanović je također prigovorio Peđi Grbinu, predsjedniku saborskog odbora za Ustav, koji je na početku rasprave trebao izložiti zaključke Odbora, jer je uz zaključak iznio proizvoljno odabrane dijelove zapisnika sa sjednice Odbora, dok je druge dijelove zapisnika zanemario.

22,15

Stjepan Čuraj (HNS) rekao je da je objema inicijativama zajedničko da su „prikupljale potpise na krilima populizma“ te ustvrdio da inicijatori inicijative imaju političke ambicije i žele doći u Sabor.
“Toliko problema imamo, ali idemo dizati narod na sitne strasti.” – kazao je Čuraj.

22,00

Zastupnik Marko Šimić (HDZ) govorio je o zaključcima odbora za Ustav i potrebama promjene referendumskih pravila. Ustvrdio je da ovo nije kasni sat za raspravu o ovom pitanju jer se radi o “proceduralnom pitanju.” Osvrnuo se na Pupovčevo prozivanje nogometaša Danijela Subašića. “Naše nogometaše ne dijelim po nacionalnoj osnovi” – kazao je i dodao kako su naši nogometaši jučer učinili nešto posebno i veliko te da bi se i Sabor mogao ugledati u njih.

Goran Beus Richembergh (Glas) govorio je o GI Narod odlučuje.

Ustvrdio je da je inicijativa Narod odlučuje došla na manifestaciju gastronomske baštne pojedinih naroda te time pokazala „toliku bahatost“ tvrdivši da oni tada „ni riječi nisu rekli da se tom inicijativom traži smanjenje broja zastupnika manjina.“ „Njih su aktivisti mamili drugim argumentima.“ – kazao je.

Anka Mark Taritaš ironično je rekla da bi se moglo zabraniti mobitele u sabornici te nastavila govoriti o GI „Istina o Istanbulskoj“ ustvrdivši da su oni potpise prikupljali nakon propisanog roka.

Furio Radin dobio je opomenu zbog dobacivanja Grmoji.

21,47

Nakon izlaganja Milorada Pupovca, Robert Podolnjak signalizirao je povredu Poslovnika zbog vrijeđanja saborskog zastupnika.

“Kolega Pupovac prozvao me osobno tijekom izlaganja u ime kluba zastupnika, znajući da zastupnik na to izlaganje ne može replicirati. To nije primjereno – osobno se može zastupnika prozivati tijekom pojedinačne rasprave, kada mu zastupnik može odgovoriti” – istaknuo je Podolnjak, na što je Pupovac burno reagriao.

Upirući prstom u Podolnjaka, Pupovac je počeo vikati da mu “onaj koji je pisao obrazloženja za referendumska pitanja” nema što prigovarati. Hajdaš Dončić zbog toga je Pupovcu izrekao opomenu.

“Možete me izbaciti kao Pernara” – vikao je Pupovac.

Nakon toga javio se Nikola Grmoja koji je kazao kako je to bio neočekivan i ničim izazvan Pupovčev istup.

21,30

Milorad Pupovac izašao je za govornicu.

„Neobično vrijeme, neobična tema i još ne običniji povod za raspravu“- kazao je.

„U zemlji u kojoj nakon određenog vremena poboljšanja položaja manjina, bilježimo pogoršanje položaja manjina“ – kaže Pupovac, nabrajajući druge probleme s kojima se Hrvatska suočava poput demografske krize, “mi imamo posla s referendumskim inicijativama kojima je najveći problem poboljšanje položaja manjina i poboljšanje položaja žena“.
Ustvrdio je da je na snazi neokonzervativni pokret kojemu je cilj umanjivanje prava manjina.

„U Saboru se nikada nisam osjećao privilegiranim, nego uvijek degradiranim“ rekao je te dodao da je uvijek gledam kao Srbin, a ne kao čovjek i kao građanin.

Nakon toga je rekao da je za osjetiti kako je to bii gledan kao Srbin u ovoj zemlji- „dovoljno pogledati sudbinu Danijela Subašića, hrvatskog heroja u nogometnom svijetu, čovjeka koji nije imao pravo na ljubav“

Dodao je da su članovi ove inicijative amoralni te ponovio svoju optužbu da su volonteri „pred crkvama“ pozivali ljude da potpišu „protiv Pupovca“.

> Pupovac za srbijanske Novosti tvrdi: ‘Prikupljali su potpise ispred crkava i vukli ljude za rukav da potpišu protiv Pupovca’

Prijetećim tonovima, nastavio je govoriti o tome da je ta inicijativa vrlo opasna.

21,20

Sjednica je nastavljena. Pernar je udaljen iz sabornice.

> (VIDEO) Pernara straža iznijela iz sabornice: ‘Ja mirno ne idem, ako me vi hoćete nositi…’

Radin govori o Istanbulskoj konvenciji.

„Ratificirala ju je Španjolska, a da biskupska konferencija nije rekla ni a. U Irskoj također to nije izazvalo nikakvo protivljenje. Govorim o katoličkim zemljama koje imaju jake biskupske konferencije“ – objašnjava referendum.

„Govorimo o zaštiti fizički slabijeg spola. A kod drugog referenduma govorimo o brojčano slabijima.“ – kaže Radin.

21,10

Predsjedavajući Hajdaš Dončić odredio je stanku od 5 minuta nakon prepirke koja je izbila između Pernara i Radina.

21,08

Radin je iznio optužbu da su potpisi prikupljani nakon roka, te da je broj potpisa tada „narastao“ do brojke koja je u prošlim slučajevima bila smatrana brojkom pogreške.
„To je bilo kod nekoga doma i ne treba biti Einstein da se ovo zaključi“
„Što bi bilo da ja – da se događa jedno svirepo ubojstvo malodobne osobe- zahtijevam prikupljanje potpisa za smrtnu kaznu?“ – kazao je Radin, na što ga je prekinuo Pernar iz klupe te je započela rasprava između Pernara (koji je ustvrdio da bi on podržao taj referendum), predsjedavajućeg Hajdaša Dončića i Radina.
„Neću se udaljiti, pozovite stražu“- kazao je Pernar nakon što mu je izrečena kazna.

21,00

„Ustavni i zakonodavni okvir o referendumu su vrlo loši“ ustvrdio je Podolnjak dodajući da je to tako samo zato što većina političkih predstavnika nije htjela da on bude drukčiji.

Dodao je kako bi bilo dobro kada bi se reguliralo da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost pojedinog pitanja prije nego što građani prikupe zahtjevani broj potpisa.

„Tek kad se to regulira, treba regulirati i druge detalje- i vrijeme prikupljanja potpisa, i broj prikupljanja potpisa“- zaključio je Podolnjak.

20,52

Riječ ima Mostov zastupnik Robert Podolnjak.

Podolnjak je rekao kako se u drugim državama u ovo doba dana saborske rasprave zaključuju, podsjećajući da je oporbeni SDP danas nije podržao prijedlog da se zasjedanje s ovom točkom nastavi sutra.

„Danas režija nije na strani vladajuće stranke- danas je predsjedavajući iz SDP-a, izvjestitelj odbora također…“
„Prikupljanje zahtjevanog broja potpisa u uvjetima s brojnim otežavanjima te jednim od najrestriktivnijih pravila svjedoči o velikoj uloženoj energiji društva i velikom interesu građana za tu temu.

Zbog toga nije dobro i ne slažemo se da, kada građani poručuju da im je određeno pitanje važno- nećemo sada ulaziti u sadržaj tih pitanja- da se o tim građanima govori kao o „marginalnim skupinama- je u najmanju ruku neprimjereno.“ – kazao je Podolnjak.

“Obaveza svake Vlade je uvažiti ono što im građani, u ovom trenutku barem kao peticiju, dostavljaju.” – dodao je.

20,30

Nakon cjelodnevne saborske rasprave o različitim točkama dnevnog reda, u večernjim satima, u polupraznoj sabornici započela je rasprava o referendumskoj inicijativi Narod odlučuje. Odlukom većine prisutnih, provodi se objedinjena rasprava i o inicijativi Narod odlučuje te o inicijativi “Istina o Istanbulskoj”.

“Dobro ste se dogovorili- velika koalicija” – ironično je na tu odluku rekao Nikola Grmoja, koji je bio za to da se provodi odvojena rasprava o svakoj pojedinoj inicijativi.

Na početku je predsjednik odbora za Poslovnik i Ustav Peđa Grbin pročitao zaključke rasprave tog odbora o referendumskim inicijativama.

SDP-ov Jovanović ustvrdio je da je neugodno u trenutku kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europe „u Hrvatskom Saboru raspravljati o inicijativama marginalnih isključivih skupina“ koje žele „ograničiti“ prava manjinama i ženama te dodao da su organizatori prikupljanja nakon roka “lažirali i falsificirali potpise”.

Radin je pak ustvrdio da neki žele stvoriti društvo “u kojem će živjeti samo Hrvati koji će tući Hrvatice”.

„Jutros mi je kolega Bačić rekao kako je dobro da se stvorila „frka“ o mirovinskoj reformi da ova rasprava nastupi što kasnije“ – rekao je Nikola Grmoja komentirajući činjenicu da ova rasprava započinje u večernjim satima.

„Imamo situaciju da premijer 400 tisuća ljudi naziva marginalcima – to nije dobra poruka za društvo“ – rekao je Grmoja, pozivajući da se ne koriste teške riječi.

Zanimljivo je da je Odbor za Ustav još 20. lipnja odredio HDZ-ovog Željka Reinera, predsjednika Odbora, kao izvjestitelja na plenarnoj sjednici, a onda su prošli petak, 29. lipnja, kao suizvjestitelja dodali i SDP-ovog Peđu Grbina, potpredsjednika Odbora.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [255.99 KB]

 (VIDEO, FOTO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

Građanska inicijativa Narod odlučuje koja je dva tjedna prikupljala potpise za izmjenu Ustava predala je 13. lipnja Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Prvo referendumsko pitanje odnosi se na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijska kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem.

(VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Činjenica da nismo primljeni od predsjednika Sabora pokazuje kakve pritiske politika radi’

Drugo referendumsko pitanje odnosi se na zastupnike nacionalnih manjina i to tako da oni odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr