(VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Činjenica da nismo primljeni od predsjednika Sabora pokazuje kakve pritiske politika radi’

Foto: Snimka zaslona

Ovo je prvi put da jedna referendumska inicijativa nije primljena od predsjednika Sabora. Nas danas nije primio predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Gordan Jandroković, već nas je primio tajnik Hrvatskog sabora. Smatramo da taj podatak isto tako govori o tome kakve pritiske politka radi na ovu Inicijativu.“ – rekla je u srijedu Natalija Kanački iz Inicijative Narod odlučuje, nakon što je Zahtjev za raspisivanje referenduma predan Hrvatskom saboru.

GI Narod odlučuje danas je predala 405.342 potpisa na prvo i 407.469 potpisa na drugo referendumsko pitanje, Hrvatskome saboru.

> (VIDEO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

U slavljeničkoj atmosferi, prije same predaje potpisa, mnoštvu okupljenih volontera i podupiratelja pred crkvom svetog Marka obratili su se organizatori.

> (VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Sve nas ujedinjuje borba protiv političara koji žive od klijentelizma i korupcije umjesto da se protiv toga bore’

“Dragi volonteri, hvala što ste žrtvovali svoje vrijeme i vrijeme vaših obitelji!”

U nastavku donosimo obraćanje Natalije Kanački.

“Dragi naši volonteri, koordinatori, prijatelji koji ste stigli sa svih strana lijepe naše – sve vas pozdravljam u ime organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje.

Hvala svima vama koji ste došli iz raznih dijelova lijepe naše – Dubrovnika, Metkovića, Opuzena, Ploča, Omiša, Splita, Kaštela, Sinja, Šibenika, Drniša, Kistanja, Rogoznice, Tribunja, Murtera, Pirovca, Zadra, Vodica, Osijeka, Vinkovaca, Našica, Belišća, Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca, Požege, Virovitice, Vukovara, Gospića, Karlovca, Rijeke, Pule, Bjelovara, Koprivnice, Zaprešića, Sesveta, Velike Gorice, Zagreba…. i brojnih drugih mjesta koja ne mogu sva niti pobrojati.
Žao nam je da danas s nama nisu mnogi volonteri koji zbog posla nisu mogli doći.

Hvala vam svima na požrtvovnom volontiranju tijekom 2 tjedna. Hvala svima koji su uzeli godišnji odmor, slobodne dane. Hvala vam što ste odvojili vrijeme od svojih obitelji i cijeli svoj život stavili u stranu kako biste omogućili hrvatskim građanima da iskažu svoju volju i zatraže raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.”

Nakon obraćanja, kutije su unesene u zgradu Sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije primio članove Organizacijskog odbora Građanske inicijative „Narod odlučuje“, čime je ovo prva građanska inicijativa u hrvatskoj povijesti, koju nije primio predsjednik Sabora. Primjerice, 2010. je tadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić primio predstavnike sindikata koji su skupljali potpise protiv Vladina prijedloga o izmjeni Zakona o radu, kao i Josip Leko koji je primio predstavnike 5 građanskih inicijativa koje su donijele potpise za razne referendumske inicijative.

 

Izjave u Saboru nakon predaje potpisa za referendum Više na http://bit.ly/2HNOlOC Reporterka: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Politiko u 13. lipnja 2018

Tijekom izjave za medije u zgradi Sabora, nakon predaje potpisa, Kanački je iznijela očekivanja Inicijative da se potpisi izbroje u roku od dva tjedna te da referendum bude raspisan u rujnu, te se osvrnula na činjenicu da ih prilikom dolaska u Sabor nije primio predsjednik Sabora.

“Očekujemo da potpisi budu izbrojani u roku od dva tjedna”

„Sada smo ovjde u Saboru predali kutije s potpisnim knjigama- s prvim i drugim referendumskim pitanjem- ukupno 38 kutija.

Predali smo također i zahtjev za raspisivanje referenduma odnosno objašnjenje i obrazloženje, koje smo bili dužni dostaviti Saboru, zašto želimo da se referendum raspiše.
Sada kada su kutije prihvaćene naši volonteri će, zajedno sa službenicima Hrvatskog saboraa, te knjige preuzeti, napraviti zapisnike i zatim dalje prema Ministarstvu uprave ide procedura s brojanjem potpisa.“ – kazala je Kanački i istaknula:

Naša očekivanja su da potpisi budu prebrojani u istom vremenskom roku u kojem smo to mi napravili- to su dva tjedna, i da se nakon toga pitanja pošalju na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu te da se referendum raspiše u rujnu ili, najkasnije, u listopadu.

Na pitanje zašto je objavljeni broj potpisa sada veći nego onaj koji je objavljen ranije, Kanački je objasnila:

„Trebalo je prikupiti potpisne knjige s Mljeta, iz Belišća, iz Dubrovnika. Neke knjige su nekoliko dana putovale, stoga su ono bili okvirni podaci.
Drugo, izvještaji naših koordinatora, budući da se do ponoći u nedjelju skupljalo, a u ponedjeljak su knjige već išle na put, nisu bili svi točni.
Mi smo brojali svaku knjigu, svaki potpis i do ukupnog broja došli sami. Prvi objavljeni broj bio je na temelju izvještaja naših koordinatora s terena.“

Rekla je da su pitanja u skladu s Ustavom te da takvu odluku očekuju i od Ustavnog suda.

Posebno se osvrnula na pritiske i ucjene koje dolaze iz politike da se referendum ne raspiše te na činjenicu da ih prilikom predaje potpisa nije primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

„Ovo je prvi put da jedna referendumska inicijativa nije primljena od predsjednika Sabora. Nas danas nije primio predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Gordan Jandroković, već nas je primio tajnik Hrvatskog sabora. Smatramo da taj podatak isto tako govori o tome kakve pritiske politka radi na ovu Inicijativu.“ –poručila je.

Izvor: narod.hr