(VIDEO) Sabor: Božo Petrov podnio ostavku

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti rad glasovanjem o SDP-ovu prijedlogu za opoziv ministra financija Zdravka Marića.

Burna rasprava o opozivu Marića trajala je u srijedu gotovo 17 sati, do ranih jutarnjih sati, u kojoj su HDZ-ovi zastupnici branili Marića da nema nijednog argumenta zašto bi ga se trebalo razriješiti, a SDP-ovi tvrdili da je izgubio kredibilitet i mogućnost obnašanja dužnosti ministra zbog povezanosti s Agrokorom te ga pozvali na ostavku.

Klub zastupnika Mosta uputio je u srijedu nešto prije ponoći u saborsku proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

> Most uputio u proceduru odluku o raspuštanju Sabora!

U nastavku pratite tijek događaja:

Za danas je sjednica gotova i nastavlja se sutra u 11 sati.

15,09 sati

Odbor za Ustav će sutra odlučiti može li Reiner predsjedati Saborom. Od stanke je odustao klub zastupnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a, SDSS-a, klub nacionalnih manjina, HDSS, Varga u ime kluba Reformista te Aleksić i Lovrinović, odnosno svi klubovi.

Zastupnici smatraju da prije odluke odbora za Ustav nema smisla nastaviti sjednicu.

Završen je nastavak današnjeg zasjedanja Sabora i nastavlja se u petak u 11 sati.

15,07 sati

Stanka je završila, a sjednicom nastavlja predsjedati HDZ-ov Željko Reiner.

U Saboru je određena stanka do 14,50 sati.

14,17 sati

Bačić je zatražio stanku u ime kluba HDZ-a kako bi se dogovorili o nastavku sjednice. Zbog istih su razloga stanku potom zatražili i ostali.

14,00 sati

Nakon pauze nastavilo je zasjedanje Hrvatskog sabora.

Predsjednik Sabora Božo Petrov podnio je u četvrtak ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora.

“Zbog zaštite digniteta Sabora podnosim ostavku”, rekao je Petrov u obraćanju zastupnicima nakon dvosatne stanke u Saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

U Saboru je pauza do 14 sati.

12,05 sati

Hrvatski sabor u četvrtak nije izglasao nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću. Jednak je broj zastupnika glasovao za opoziv (75) kao i protiv opoziva (75).

U poimeničnom izjašnjavanju za opoziv Marića bilo je 75 zastupnika, protiv je bilo 75, bez suzdržanih, pri čemu nezavisni Željko Glasnović nije glasovao.

Predsjednik Sabora Božo Petrov utvrdio je da nema parlamentarne većine.

Izglasavanje nepovjerenja Mariću predložilo je 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage jer tvrde da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, trebao znati o financijskom stanju tog koncerna koje je prouzročilo krizu u zemlji.

12,00 sati

Glasovanje za opoziv ministra financija provodi se poimenično. Za vrijeme glasovanja Željko Glasnović napustio je sabornicu, a Bruna Esih je bila za Marićev ostanak. Tomislav Saucha, čiji se glas također računao kao presudni, glasovao je protiv.

11,54 sati

Glasovanje za opoziv ministra financija provodi se poimenično. Za vrijeme glasovanja Željko Glasnović je napustio sabornicu, a Bruna Esih je bila za Marićev ostanak.

11,46 sati

Glasovanjem o odluci mandatno-imunitenog povjerenstva u Saboru, razriješeni ministri vraćeni su u saborske klupe.

11,41 sati

Petrov je zatražio da se glasuje o izvješću o stanju prirode u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012., a potom o izmjenama prekršajnog zakona, procjeni učinaka propisa, radnom vremenu u cestovnom prijevozu, sufinanciranju stambenih kredita, o arhivima, HRT -u te su ih zastupnici izglasali.

Zakon o HNB-u nije donesen, jer je većina zastupnika bila protiv. Petrov je to komentirao riječima: ”Čestitam!”

11,25 sati

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je stanku. ”Ne pretvarajte ovo u psihijatrijski odjel kojem ste šef”, rekao je Petrovu.

11,23 sati

”Da mi je stalo do onoga što Vi govorite ja bih uvrstio to što želite na dnevni red, ali nije mi stalo do toga što vi govorite nego do odgovornosti”, odgovorio je Petrov Vrdoljaku.

Točku o raspuštanju Sabora neće stoga uvrstoiti sad au dnevni red, nego ako bued potpisa za to nakon glaosvanja o nepovjerenju Zdravku Mariću.

11,22 sati

Ovu odluku žestoko je kritizirao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

11,20 sati

”Saborskim zastupnicima ćemo dati mogućnost da ako žele, nakon glasovanja o nepovjerenju ministru Mariću, imat će mogućnost, u kraćoj pauzi mogućnost potpisa za raspuštanje Sabora”, rekao je Petrov.

11,15 sati

Sabor je nastavio zasjedanje.

11,3 sati

”U ovom trenutku ne znam o čemu će se raspravljati dalje u Saboru”, rekao je HSS-ov Krešo Beljak nakon sastanka predstavnika klubova zastupnika .

11,09 sati

Sastanak 20-ak predstavnika klubova zastupnika je završio, a Željko Reiner iz HDZ-a nakon sastanka u prolazu je rekao da je na sastanku odlučeno da se nastavi sa sjednicom.

10,53 sati

U iščekivanju završetka sastanka klubova zastupnika, Zlatko Hasanbegović iz HDZ-a u razgovoru s Ivanom Brkić Tomljenović u Izvanrednim vijestima Nove TV, kazao je da će se prikloniti većini. Međutim, kako nije jasno tko ima većinu i ima li je itko u ovom trenutku, nije poznato ni kome će se konkretno prikloniti Hasanbegović.

10,50 sati

Hrvatski sabor još nije nastavio zasjedanje iako je ono bilo najavljeno za 10 sati, naime, još uvijek traje sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka o Mostovu prijedogu da se Sabor sam raspusti.

Informacija sa sastanka nema, a na saborskim se hodnicima moglo čuti kako je zapravo došlo do pat-pozicije jer ni SDP niti HDZ navodno nemaju potrebnih 76 ruku.

10,44 sati

I dalje se iščekuje završetak konzultacija predstavnika klubova zastupnika. Branko Bačić iz HDZ-a i Gordan Maras iz SDP-a izašli su sa sastanka, pretpostavlja se kako bi se konzultirali sa stranačkim kolegama oko odluke o samoraspuštanju Sabora.

10,31 sati

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić, u iščekivanju završetka konzultacija klubova zastupnika, Mislavu Bagi rekao je da sa Sauchom nije razgovarao, ali da ne želi procjenjivati kako će taj bivši SDP-ov, sada nezavisni zastupnik glasovati. Glas Sauche mogao bi biti presudan.

9,53 sati

SDP-ov Predrag Matić u razgovoru s Mislavom Bagom dao je naslutiti da će bivši SDP-ovac Tomislav Saucha čiji bi glas mogao biti presudan, mogao glasati u korist Zdravka Marića.

“Vidio sam ga samo u prolazu, po načinu kako sjedi u klubu vidi se da mu je teško i da netko ima utjecaja na njega”, kazao je Matić.

9,30 sati

Tražim stanku od pola sata i predlažem sastanak predstavnika parlamentranih stranaka da se dogovorimo o Mostovu prijedlogu, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić nakon što je predsjednik Sabora Božo Petrov predložio da se ta točka uvrsti u dnevni red.

Bačićevu zahtjevu priključili su se i ostali parlamentarni klubovi, pa je Petrov odredio polusatnu stanku.

 

9,16 sati

Tomislav Saucha, čiji bi glas mogao biti presudan u glasovanju o nepovjerenju Mariću, ušao je u Sabor.

9,03 sati

Zasad Tomislava Sauche nema u Saboru, ali N1 televizija javlja neslužbenu informaciju da bi se Saucha trebao pojaviti danas na glasovanju.

9,00 sati

Glasovat će se za pola sata. Na sastanku Kluba zastupnika je i premijer Andrej Plenković.

> Sabor: Uoči glasovanja o Mariću, zasjeda klub HDZ-a

> Sabor: Uoči glasovanja o Mariću, zasjeda klub HDZ-a

8,30 sati

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je aktiviranje saborskih mandata razriješenim ministrima Vlahi Orepiću, Slavenu Dobroviću, Ivanu Kovačiću, ali od 10. svibnja tako da oni danas neće sudjelovati u glasovanju Mariću.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković se navodno predomislio i kazao da zbog okršaja s Mostom oko lokalnih izbora ipak neće glasati za opoziv Marića, navodi Večernji list. Jučer je oporba tvrdila da ima 77 glasova za smjenu Marića, no u toj brojci bio je i Lacković. Bez njega imaju 76, što znači točno onoliko koliko im treba za opoziv. No, pitanje je hoće li se svi ti zastupnici pojaviti na glasovanju.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/Hrt/vecernji.hr