Spaljivanje korova morate najaviti i čekati dozvolu, u suprotnom vam prijete visoke kazne!

U okolici Karlovca ove je godine spaljivanje korova uzrokovalo pet požara, zadnje prošlog vikenda u Gorščakima i Tuškanima, a oni koji ga namjeravaju spaljivati to moraju najaviti pet dana prije lokalnoj vatrogasnoj postrojbi te će dobiti odgovor unutar 24 sata do najavljenog termina, ovisno o meteorološkim uvjetima, rečeno je na konferenciji za novinare u karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Prekršaji će se kažnjavati visokim novčanim iznosima

Nepridržavanje propisanih mjera je prekršaj koji se kažnjava novčano, a pojedince koji izazovu požar na otvorenome čekaju kazne od nekoliko tisuća kuna.

Odgovorne osobe odgovarat će prekršajno – kazne su dvije tisuće kuna za fizičku osobu, 10.000 kuna za pravnu osobu i još 5000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Osim toga, dužne su platiti i vatrogascima izlazak na teren – 90 kuna po satu po vatrogascu i za vozila od 400 do 900 kuna po satu, rekao je zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Miroslav Rade.

Od 2013. godine u Karlovačkoj županiji na snazi su mjere zaštite od požara na otvorenome te je na početku sezone spaljivanja strništa i korova na poljima u karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi održana konferencija za novinare na kojoj je rečeno da je nepridržavanje propisanih mjera prekršaj koji se kažnjava novčano, a pojedince koji izazovu požar na otvorenome čekaju kazne od nekoliko tisuća kuna.

Zamjenik zapovjednika karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Robert Hranilović rekao je da ima zemalja, popot susjedne Slovenije, u kojima je zabranjeno spaljivati biljnu masu na otvorenome cijele godine jer je ekološki prihvatljivije da se ona malčira ili zaore i tako iskoristi kao prirodno gnojivo.

Istaknuo je pritom da župan u svakom trenutku može, ako Stožer za zaštitu i spašavanje procijeni da se povećala opasnost od požara, zabraniti spaljivanje na otvorenome više dana ili cijeli mjesec.

Ako netko dobije dozvolu za spaljivanje korova, mora se pridržavati pravila da na 100 četvornih metara površine ili za jedan prostorni metar mase mora osigurati tri osobe koje će raspolagati priručnim pomagalima – kantama s vodom, naprtnjačama s vodom i lopatama.

U Karlovačkoj županiji ima 1200 vatrogasaca, među kojima osamdeset profesionalnih. Na godinu imaju oko 520 intervencija od kojih se 70 posto odnosi na vatrogasne. Prošla je godina bila netipična – vatrogasci su imali 405 intervencija, od kojih 139 požara na otvorenome. Od ukupnog broja intervencija 70 posto ih se odnosilo na tzv. tehničke intervencije, posebice vezane uz poplave, a 30 posto na vatrogasne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Armyman, flickr