Velik uspjeh KBC-a Zagreb: Transplantirana oba plućna krila

Foto: HTV

Još jedan veliki uspjeh KBC-a Zagreb. Uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila. Pacijent se dobro oporavlja. Istodobno, drugi je tim uspješno transplantirao srce, a u Kliničkoj bolnici Merkur transplantirane su jetra i bubreg istog donora, čime su spašena četiri života.

Kada je stigao poziv o donoru u petak poslijepodne, počela je utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila, piše HRT.

– Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom, rekao je.

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju.

Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalni anesteziolog u KBC-u Zagreb objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh.

– Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo, rekla je.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali.

Prvi put izveli su bilateralnu transplantaciju pluća. Operacija je trajala cijelu noć.

– Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, kaže Hiršl.

Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije.

Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

– Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života.

Špiček Macan tumači da to ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje.

U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora.

U prva tri mjeseca 2021. u KBC-u Zagreb obavljeno je 10-11 transplantacija srca, za što Ćorušić kaže da je već postalo rutina.

Iako je donor iz Hrvatske i njegovim je organima – plućima, srcem, jetrima i bubregom spašeno četiri života – neprimjereno je objavljivati njegov identitet.

-To se ne smije raditi, to nije dobro, to nije korektno i pošteno. To je jedan udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva, kaže Ćorušić.

Što nikome ne koristi, a najmanje onima, trenutačno ih je 11, koji čekaju nova pluća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt