(VIDEO) Aladrović: ‘Iz prosvjeda, možemo shvatiti da je cijeli sustav plaća konfuzan i da ima puno nelogičnosti i nepravilnosti’

Foto: snimka zaslona

U utorak će biti 18. dan štrajka, a izgleda kako na početku četvrtog tjedna štrajka ne postoji novo rješenje za sindikalne zahtjeve. O štrajku prosvjetnih radnika za RTL je govorio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Na pitanje jesu li nakon jutrašnjeg sastanka korak bliže konačnom dogovoru, ministar je kazao kako su s predstavnicima sindikata raspravljali o ponudi koju je premijer Plenković usuglasio s predsjednikom HNS-a prošlog tjedna, a to je povećanje od 2 plus 2 plus 2, a ukoliko se do 30. lipnja ne predstavi cijeli dizajn sustava plaća za državne i javne službe, onda ide povećanje koeficjenata od još dva posto.

“Održani su sastanci osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, ono o čemu smo razgovarali je ponuda koju smo komunicirali krajem prošlog tjedna. Ta ponuda je na stolu, to smo iznijeli sindikatima. Oni su je tražili u pisanom obliku kako bi vidjeli sa svojim članstvom o stavovima. Sutra imamo još jedan koordinacijski sastanak na kojem ćemo dogovoriti doatne termine, no u četvrtak ili petak očekujemo krajnje razgovore o ovoj temi i tada ćemo znati je li do dogovora došlo ili nije”, kazao je ministar.

Posljednja ponuda

Ponuda 2+2+2 je, kaže ministar Aladrović, zadnja ponuda koju mogu ponuditi sindikatima.

“Mi stalno komuniciramo koliki je do sada bio rast plaća i koliko možemo očekivati u sljedećoj godini. To je jako bitan kontekst koji se ponekad zanemaruje. No činjenica je da s ovom ponudom od dodatnih 2 posto u slučaju da se uredba ne donese, govorimo o 8 posto povećanju plaća. Smatramo da je korektna i fer ponuda u ovom trenutku i da smo u skladu s fiskalnom odgovornosti”, dodao je ministar.

Kazao je kako izdvojeni sastanci, koji su održani jutros, nisu posebna taktika već je riječ o posebnim zahtjevima osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, dok je visoko obrazovanje imalo druge zahtjeve.

Nema isplate u ratama

O isplatama povišica u ratama, informaciji koja se pojavila neslužbenim kanalima, ministar je kazao kako su to netočne informacije. Dodao je kako će i dalje komunicirati je “za dogovor je potrebno dvoje”, kazao je ministar Aladrović.

“Mi smo u u nekoliko faza pokazali svoju spremnost na dogovor, spremnost da želimo riješiti problem koji se dogodio i koji se trenutno događa u cijelom sustavu obrazovanja. Očekujem i od druge strane da bude spremna na kompromis.”

Tko će platiti štrajk?

Na pitanje tko će štrajk učitelja i profesora platiti ministar Aladrović je kazao kako je tu odluka vrlo jednostavna te ovisi o konačnoj odluci Vlade hoće li platiti ili ne taj štrajk koji sutra ulazi u 18. dan.

“Sve ove represivne mjere koje ne vode prema rješenju smo odlučili staviti po strani i u pregovorima se postaviti kao odgovoran poslodavac zastupajući interese svih građana Republike Hravtske pa tako i učenika. S druge strane, iz ovih prosvjeda, možemo shvatiti da je cijeli sustav plaća konfuzan i da ima puno nelogičnosti i nepravilnosti. Upravo stoga smo predložili ta dva koraka. jedan je redizajn sustava plaća kako bi platili one koji to više zaslužuju, a s druge strane kako bi imali financijsku i fiskalnu održivost ne samo sljedeće godine već i kasnije. Nemojmo zaboraviti da su troškovi plaća kumulativni troškovi i ono što se u 2020”, kazao je ministar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL