(VIDEO) Božićno primanje Pupovčevog SNV-a: Premijer Plenković i mitropolit Porfirije koji je pjevao četničku pjesmu

Foto: fah

Srpsko narodno vijeće održalo je tradicionalno božićno primanje, na kojem je uz visoke državne dužnosnike bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić u svom je pozdravu govorio kako Bog nije ni Hrvat ni Srbin, nego otac svih, a ljudi usvajanjem božićne poruke postaju njegova djeca i međusobno braća.

“To se posebno odnosi na Srbe i Hrvate koji su povijesno isprepleteni”, rekao je upitavši “koliko je samo mješovitih brakova, rođaka i takvih veza između Srba i Hrvata”.
“Srbi i Hrvati su dvije grane, koje su upletene u jednu pletenicu i ta pletenica čini jedan i jedinstveni buzdovan, a on ima snagu ljubavi”, rekao je Porfirije.

Isti taj Porfirije pjevao je četničku pjesmu, a snimka je i danas vidljiva na YouTubeu.

Prije dvije godine mitropolit Porfirije Perić oglasio se priopćenjem o snimci, te se pokušao opravdati.

“Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, posljednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom prije više godina, tijekom moje posjete vjernicima u Chicagu, gdje kao gost nisam bio u prilici da utječem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osjetili pogođenim ili uvrijeđenim, naročito poslije zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje.

Svakome tko prati moj rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u posljednja tri desetljeća, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stajališta i vrijednosti za koje se zalažem. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Kristovih riječi: “Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima”. To je načelo po kojem živim i djelujem, a drugog programa i ideologije izvan Krista i Njegovog evanđelja nemam!”, naveo je tada u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr