(VIDEO) Divjak: ‘Jedan dio praznika uključivat će nastavne dane’

Foto: Snimka zaslona

Nakon završetka štrajka učitelja i nastavnika, slijedi nadoknada izgubljene nastave. Kada će i kako škole nadoknaditi 16 izgubljenih dana jedno je od pitanja na koje je, ekskluzivno za središnji Dnevnik HTV-a, odgovarala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Postignut kompromis Vlade i sindikata

Ministrica je rekla kako se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznata složenost poslova učitelja i nastavnika, a i da se vodilo računa o mogućnostima proračuna.

Naglasila je kako se napravilo najviše što se moglo. Navodi da je to posebno važno jer se povuklo pitanje složenosti poslova glede koeficijenata.

“To je vezano uz same reformske procese, zato što reforma sa sobom nosi veće zahtjeve s obzirom na učitelje i nastavnike. Za godinu dana učitelji i profesori dobit će od 800 do 900 kuna. To uračunava i rast osnovice i porast koeficijenata. Plaća profesora i nastavnika za godinu, godinu i pol bit će 8.000 kuna”, rekla je ministrica.

Kazala je i da je “adresiranje povećanja koeficijenata bilo važno zato što se reformom u prvi plan stavlja i povećanje složenosti poslova te se adresira i dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo u vezi s koeficijentima”.Smatra da se radi o ponudi koju se treba objeručke prihvatiti.

Istaknula je kako će se dani provedeni u štrajku platiti.

“Štrajk se mora nadoknaditi na način da će jedan dio praznika biti proveden na nastavne dane, jedan dio na nenastavne dane i da će se oko tjedan dana produžiti školska godina. Na taj će se način ispuniti obveza od 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante, rekla je i dodala kako nadoknade neće biti plaćene.

“Što se tiče maturanata, sve će se stići”, naglasila je.

Istaknula je kako vidi svoju odgovornost što se nakon nekoliko destljeća ušlo u sveobuhvatnu reformu obrazovanja te da se stavio naglasak i na promjenu kurikuluma, ali i na promjenu načina rada u školama.

“Promjena rasta ugleda učitelja u društvu je dio procesa”, istaknula je ministrica.

Na konstataciju da je oporba zahtijevala njezinu ostavku, rekla je kako je to jeftino politikanstvo.

“Što se tiče moga rada, od početka je bilo jasno kako sam ja na poziciji ministrice zato što se zalažem za reformske procese kako u obrazovanju, tako i u znanosti i mislim da oko toga nema dileme”, naglasila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT