Mihalinec otkrio zašto nisu tražili povećanje koeficijenta za nenastavno osoblje

Zagreb, 29.11.2019 - Predstavnici sindikata dolaze u zgradu Vlade na nastavak pregovora. Na slici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

Cijelo vrijeme štrajka prosvjedni radnici govorili su kako se ne bore samo za prava učitelja, nastavnika i profesora već i pomoćnog osoblja.

“Zaposlenike ne muče samo plaće već i anonimne prijave, zabrana zapošljavanja i pretjerana administracija. Vlada mora shvatiti da je naš motiv ne samo koeficijent već i koeficijent dostojanstva”, govorila je i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem dok je u petak javnosti predstavljala rezultate refernduma o prošlotjednoj ponudi Vlade, prenosi dnevnik.hr.

Predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec govorio je o sporazumu Vlade i sindikata kojim se, nakon 36 dana, prekida štrajk u školama.

“Ono što smo tražili na početku, to smo dobili na kraju”, kazao je Mihalinec za RTL Danas. “Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za svo nenastavno osoblje povećanje plaće od 6,11 posto”, kazao je Mihalinec i objasnio zašto i nenastavnom osoblju nisu tražili povećanje koeficijenata.

“Njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama. I nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike.

Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni”, rekao je Mihalinec.

Na pitanje zašto to tako nisu govorili u javnosti otpočetka nego su tražili povećanje koeficijenta za sve, Mihalinec je kazao da su “sve to bile naše taktičke borbe”. “Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s Vladom i dogovoreno”, rekao je Mihalinec.

Objasnio je zašto za ovaj sporazum nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to tražili kod prvog prijedloga Vlade prošlog tjedna. “Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ukoliko ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ukoliko nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno”, kazao je Mihalinec i dodao da su ovog puta postigli cilj od 6,11 posto povećanja koeficijenata i isto povećanje plaća za svo nenastavno osoblje i povećanje plaća za tajnike i računovođe.

“Tada mi nemamo potrebe pitati članstvo nego te odluke donose tijela sindikata”, rekao je Mihalinec i dodao da su Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama jednoglasno prihvatili odluke.

Na pitanje što ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv prijedloga, Mihalinec je kazao da se u tom slučaju “ništa neće dogoditi”.

Objasnio je i zašto su pristali da se dani nadoknade neće platiti profesorima. “U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava”, kazao je Mihalinec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr