Sud o presudi oko skrbništva nad Severininim sinom: ‘Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu, a omalovažavanje rada sutkinje je nedopustivo’

Foto: Fah

Nakon što u javnosti nije dobro prihvaćena sudska odluka da će maleni Aleksandar umjesto sa majkom Severinom, živjeti kod oca Milana Popovića, odlučio se oglasiti i Općinski građanski sud u Zagrebu gdje je donesena ‘sporna’ odluka.

Za sud su medijski napisi unazad pet dana ‘služili da se obezvrijedi i omalovaži rad sutkinje Tee Golub’, prenosi Jutarnji list.

“Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudački integritet sutkinje Golub čak i na osobnoj razini, a kojemu je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudac donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina”, stoji u priopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Podsjetimo, odluka suda da skrbništvo nad Severininim sinom preuzima djetetov otac Milan Popović komentirala je i inicijativa Jelene Veljače #spasime.

“Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se, vjerujemo, naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika.”, istaknuli su.

> Veljačina inicijativa o Severini: ‘Ne znamo što stoji u presudi, ali smatramo da je presuda emocionalno nasilje nad djetetom’

> Severinu su iz zagrebačke škole prijavili 10 puta za zanemarivanje djeteta?

> Sud presudio u korist oca: Severina izgubila skrbništvo nad sinom

Sa Suda još ističu kako ‘sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta’.

“Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju ‘oteo’ dijete ili je dijete ‘dodijelio’ drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo”, zaključuje OGS.

Osvrnuli su se potom i na anonime odvjetnike koji su komentirali cijeli slučaj za medije tvrdeći kako ti ‘ugledni anonimni odvjetnci o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba’.

Podsjećamo, prema medijskim informacijama iz listopada, zagrebačka osnovna škola koju pohađa Aleksandar, Severinu je desetak puta prijavila zbog zanemarivanja djeteta. Na upit ima li o tome saznanje Severinin odvjetnik tada je tek kratko kazao: ‘Postoje, bilo je prijava’.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list