(VIDEO) Don Damir Stojić objasnio zašto je pozvao Darija Kordića: Imao je iskustvo živoga Boga dok je bio u zatvoru

Damir Stojić
Foto: facebook

Na tribini u sklopu studentskog vjeronauka u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, nedavno je gostovao Dario Kordić. Osim što je na predavanju došlo do incidenta, kada su u dvoranu upali aktivisti s transparentom “Dario Kordić – ratni zločinac” koji su skandirali “ratni zločinac”, don Damir Stojić, kao organizator predavanja, i kasnije je bio napadnut od strane nekih medija i javnih ličnosti.

Za Dnevnik Nove TV don Damir je pojasnio motive zbog kojih se odlučio pozvati Darija Kordića.

(VIDEO) Na tribinu o vjeri upali aktivisti i napali dugogodišnjeg haaškog uznika Darija Kordića

Don Damir: Želim da studenti znaju da je Bog živ i da još uvijek dotiče srca nas grešnika

Predavanje je organizirao studentski pastoral na čelu s don Damirom Stojićem i Zavičajni klub Hercegovačkih studenata. Pred kamere nisu htjeli, ali za Dnevnik Nove TV, don Stojić objašnjava zašto je gost bio baš Dario Kordić.

“Pozvao sam Darija Kordića samo iz jednog razloga: zato što je imao iskustvo živoga Boga, Isusa Krista, dok je odsluživao svoju kaznu u zatvoru. Drugim riječima, Dario Kordić je doživio obraćenje. Kao studentski kapelan, želim da studenti znaju da je Bog živ i da još uvijek dotiče srca nas grešnika.

Obraćenik je bio i sv. Pavao, koji je krvavo progonio kršćane, ali nakon iskustva živoga Boga, okrenuo je svoj život. Isus Krist i naša Crkva uči nas da ne osuđujemo druge, da mrzimo grijeh, ali da ljubimo grešnika. To je poruka koju je i Dario Kordić rekao studentima i koju on sam, kao obraćenik, danas živi kroz kršćansku vjeru”, kaže.

Bivša HDZ-ova premijerka napadački o Kordiću, Vukušiću, biskupu Košić

Tko je Dario Kordić?

Dario Kordić jedan je od vodećih političara bosanskih Hrvata od 1992. do 1995., potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Bio je jedan od političkih vođa HZ H-B u središnjoj Bosni. Zbog ratnih zločina počinjenih u bošnjačko-hrvatskom sukobu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio ga je na 25 godina zatvora.

Kada je podignuta optužnica Haškog tribunala protiv Kordića i kakva je bila presuda?

Dana 10. studenoga 1995., tadašnji tužitelj Haškog tribunala podiže protiv Kordića i njegovih suradnika optužnicu zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina protiv čovječnosti počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline, prije svega u Ahmićima.

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, mnogo više od bilo kojeg od vojnih zapovjednika koji su izravno sudjelovali u tim operacijama: Tihomir Blaškić 9 godina, Mario Čerkez 6 godina, Paško Ljubičić 10 godina i Vlado Šantić 18 godina.

Kako se Dario Kordić izjasnio o djelima za koja ga se tereti?

Dario Kordić se izjasnio da nije sudjelovao niti u vojnoj operaciji niti u zločinu u Ahimićima, da nije izdao zapovijed za tu akciju i da nije kriv za zločine za koje ga haaški tribunal tereti.

Najbolji pokazatelj da je Dario nevin je činjenica da na temelju dokumenta upravo to tvrdi Carla del Ponte koja je nakon sramotne drugostupanjske presude, znajući da će prije ili kasnije izaći istina, podnijela zahtjev za obnovu postupka protiv Blaškića u kojem navodi da su MUP i Vlada RH krivotvorili dokumente. Nažalost, Sudsko vijeće nije odobrilo ponavljanje postupka iz formalnih razloga, kako su naveli zbog pravne sigurnosti žrtava i osuđenih, a bez obzira što stvari ne odgovaraju činjenicama”, podsjetio je povjesničar dr. sc. Josip Jurčević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr