(VIDEO) Dr. Ivo Banac o veleposlaniku RH na proslavi dana tzv. Republike Srpske, Čovićevom odnosu sa Zagrebom i Beogradom…

Foto: snimka zaslona

“Del Vechio nikada ne bi otišao na proslavu dana tzv. Republike Srpske na svoju ruku,” rekao je na Z1, u emisiji Bujica, dr. Ivo Banac, ugledni hrvatski povjesničar i profesor emeritus sa prestižnog američkog Yalea te dodao: ”Zvuči li logično ono što je rekao – da je otišao u Banja Luku na dan ‘RS’-a i da njegov odlazak nije imao nikakve veze s time? To je neuvjerljivo i apsurdno. To je kao da kaže da je bio kod Pape u Rimu na Božić, ali da to nema nikakve veze s Božićem. Naravno da Del Vechio nije u Banja Luku otišao na svoju ruku i da je za to morao imati odobrenje Ministarstva vanjskih poslova.”

“Najmoćniji političar u Hrvatskoj je upravo Dragan Čović – jer njegov utjecaj ne samo na Vladu i Ured predsjednice – nego i na šire društvo je moćan do te mjere da vi u Hrvatskoj ne možete slobodno govoriti o nizu pitanja u Bosni i Hercegovini,“ objašnjava Banac, uz napomenu da “ne upravlja danas Zagreb Čovićem, već Čović zapravo upravlja Zagrebom, dok s Čovićem upravljaju iz Beograda.“

“Mislim da je sada došlo vrijeme kada i slijepac može vidjeti što je suština takve politike. Riječ je o dogovoru s glavnom snagom koja je utrošila zadnjih 20-ak godina na uništenje BiH i njezino prekrajanje, a sve u službi velikosrpskog hegemonizma”, dodao je.

“Nema jedne točke gdje se Čović i Dodik nisu složili. Recite mi jednu stvar koja bi remetila njihove sasvim izvrsne odnose?! To je jedno strateško savezništvo, koje je Hrvatska još od vremena Josipovića podržavala i mislim da tome mora doći kraj. No, to je vrlo teško. I reakcije pojedinih HDZ-ovih ministara u Zagrebu govore nam da je lako osuditi što je Del Vechio bio u Banja Luci, ali kada je riječ o Čoviću – to nije baš tako, jer on vodi svoju politiku i uvijek se nađe neko rješenje koje opravdava Čovića. Čekam dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj i kada mu se neće dodjeljivati počasni doktorat na Sveučilišta u Zagrebu, što je i inače jedna velika sramota koju ćemo teško zaboraviti”, ističe.

Nastavio je o veleposlaniku Ivanu Del Vechiu koji će zbog odlaska u Banja Luku biti opozvan iz Sarajeva. Inače, Del Vechiu je četverogodišnji mandat istekao još prije godinu dana, no Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković ostavili su ga, unatoč činjenici da je riječ o kadru Ive Josipovića.

“Marija Pejčinović-Burić rekla je da ga je nezgodno bilo smijeniti jer je prethodna godina bila izborna. Što nam to govori? Da je veleposlanik Hrvatske odgovoran za neke izborne rezultate i to je ta politika koju je Čović diktirao i koju je Del Vechio sprovodio. To što je on SDP-ovac i što je postao veleposlanik za vrijeme Josipovića i Milanovića, na razne načine govori da Del Vechio opslužuje navodno sukobljene elemente hrvatske politika, ali na štetu stvarnih hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini”, smatra Banac.

Banac je u Bujici komentirao i kandidaturu Marije Pejčinović-Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe.

“Kao da je cilj politike da gospođa ministrica postane tajnica Vijeća Europe! Ja ne vidim što je ona posebno napravila, ali vidim kako funkcionira takva vrsta politike. Vi skupljate poene koje će vas učiniti prihvatljivim u Vijeću Europe, a za narod i državu baš vas briga,“ jasan je u odgovoru bio dr. Banac.

Složio se i sa Trumpom da organizacije poput Vijeća Europe zapravo ne znače baš ništa.

“Amerikanci ne mogu dopustiti da se njihovo povjerenje daje nekim nadnacionalnim organizacijama. Sjetimo se kako je prilikom prijema kod predsjednika Trumpa veleposlanik EU-a bio stavljen na zadnje mjesto, jer ne predstavlja državu nego nadnacionalnu tvorevinu. Govor koji je Mike Pompeo dao prije par tjedana, također nešto govori o tom stavu. Mislim da je jasno kako moramo vratiti suverenost naše države u organizacijama kojima pripadamo. Moramo jačati tendencije koje se protive jednoj vrsti naddržavne, a koje neki elementi unutar EU promiču”, zaključio je.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje:

Izvor: narod.hr