(VIDEO) Dr. Markić: ‘Što kad glavni promotor Istanbulske konvencije – seksistički oslovi RTL-ovu novinarku?’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Na tiskovnoj konferenciji u sjedištu HDZ-a hrvatski premijer je na ozbiljno pitanje RTL-ove novinarke Damire Gregoret seksistički odgovorio riječima: “Slatki ste, Damira..””, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji na neprimjereno seksistički ‘odgovor’ Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH, na ozbiljno pitanje RTL-ove novinarke.

“Možete li zamisliti da bi glavni promotor Istanbulske konvencije u Hrvatskoj tako prokomentirao pitanje bilo kojeg muškog kolege gospođe Gregoret?”

“Zanimljivo je da od ovakvog šikaniranja svoje novinarke RTL još nije odlučio napraviti važnu vijest. Diskiminacija žena je ok kad dolazi od povlaštenih?”, zaključila je dr. Markić.

> Ivica Šola: Homoseksualni sajam u Bruxellesu za prodaju žena i djece

Source: Plenković novinari da je slatka by indexpromocija

Podsjetimo, Istanbulska konvencija, zahvaljujući nametanju Andreja Plenkovića, stupila je prvim danom listopada na snagu. Riječ je o međunarodnom ugovoru donesenom u okviru Vijeća Europe 2011. kao “sveobuhvatnom pravnom okviru” za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

> (FOTO) Prosvjed protiv IK: Usporedite fotografije Božinovićevih 5000 u subotu i 100 tisuća na dočeku rukometaša 2004.!

Nasilje se međutim nije smanjilo u zemljama koje su ju usvojile, čak se u nekima i povećalo, a Hrvatska u postojećim zakonima već ima neke odredbe Istanbulske konvencije.

> (VIDEO, FOTO) Danas na snagu stupa Istanbulska konvencija – Plenkovićev udar na demokraciju

Snažno protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije Hrvati su iskazali na dva velika skupa u Zagrebu i Splitu jasno poručujući Plenkoviću što misle o tome. Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulskom se konvencijom na mala vrata uvodi rodna ideologija, te rod kao društveni konstrukt.

Hrvatsko zakonodavstvo nakon donošenja novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji 7. srpnja 2017., usklađeno je s najsuvremenijim primjerima dobre prakse zaštite žena od nasilja, pa i pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije, te istu nije bilo neophodno ratificirati, s obzirom na to da ona u ovom obliku predstavlja sredstvo nametanja “rodne ideologije”.

> Nino Raspudić: Struktura moći u HDZ-u odgovara izokrenutom Danteovom Paklu

Odluku o potpisivanju Istanbulske konvencije donijela je SDP-ova Vlada Zorana Milanovića. Ratifikaciju Konvencije po cijenu raskola u HDZ-u nametnuo je premijer Plenković iako je prije izbora 2016. javno obećao da se “protivi nametanju rodne idoelogije”. Poznato je da zakoni temeljeni na ‘rodnoj ideologiji’ mijenjaju određene stvari poput izgradnje ‘rodno neutralnih’ javnih zahoda, zakoni omogućuju da osoba promijeni svoj spol u osobnim dokumentima na temelju obične izjave nadležnom tijelu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr