(VIDEO) Dr. sc. Andrej Grubišić o Vladinim mjerama: ‘Ove mjere su hrpa birokracije, a nijedna neće smanjiti poreznu presiju’

Foto: snimka zaslona

Vladine mjere, njih 63, glede koronavirusa za RTL je analizirao ekonomski analitičar dr. sc. Andrej Grubišić. Upozorava da Hrvatska krizu ne dočekuje s dobre pozicije.

“Hrvatsko gospodarstvo u realnim terminima BDP-a nije ništa puno veće nego 2008. godine i to nije ohrabrujući podatak. Hrvatska je čvrsto zacementirana na dnu EU s Bugarskom po domaćoj potrošnji i ima najmanju stopu radno aktivnog stanovništva. Otprilike nešto ispod 70 posto je direktno vezano uz to što će napraviti državi”, rekao je dr. sc. Grubišić.

“Oni koji su donijeli ove mjere su krivi i za lošu gospodarsku situaciju”

“Jako ih je puno, čak 63. Možda prosječnom Hrvatu čini da je iza toga velika količina napora, ali to šalje i poruku da je velik broj njih samo pomicanje lijevo ili desno onoga što već postoji. Imamo početnu poziciju kakvu imamo, a sigurno je da je na vladajućima veliki dio krivice zašto je hrvatski poduzetnik 50 posto slabiji. Nisu krivi za koronavirus, ali krivi su za poziciju. Ove mjere su hrpa birokracije, a nijedna mjera neće smanjiti poreznu presiju. Oni govore o odgodi poreza, a potrebno je smanjenje poreza. Gospodarstvo neće pomaknuti priljeve lijevo ili desno, ono će ih izgubiti”, naglašava dr. sc. Grubišić.

One koje bi se možda mogle ponašati racionalno su – banke.

“Banke bi reagirale i bez intervencije i razgovora s Vladom. One će se radi vlastitog ekonomskog interesa ponašati racionalno. Jer ‘ubiti’ klijenta je najgore, najgori klijent je onaj koji ne može vratiti dug. Ići će proaktivnim mjerama, ne radi nas ili Vlade, nego radi vlastitih interesa”, ističe Grubišić.

“Vlada je trebala donijeti odluku o ukidanju predujmu poreza na dobit te drugu stopu poreza na dobit za sve poreznike smanjiti na 12 posto, Također, sve trošarine treba smanjiti za 30 posto. Nijedna od 63 mjere nije smanjenje poreza i državne potrošnje. Ovakve stvari smo viđali i prije”, kazao je dr .sc. Grubišić.

Ipak, za kraj ima i jednu dobru vijest: “Što se tiče tečaja kune, HNB ima 18, 19 milijardi deviznih rezervi. Jedna stvari oko koje možemo biti, usuđujem se reći bezuvjetno spokojni, to je stabilnost tečaja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL