(VIDEO) Mato Arlović: “Hrvati u BiH su osnovali hrvatsku zajednicu na temelju ustava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine”

Foto: snimka zaslona

Ustavni sudac Mato Arlović, autor knjige o Herceg-Bosni koja na znanstvenim temeljima dokazuje da Hrvatska nije bila agresor u BiH, niti da je vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, iznenađen je haškom presudom šestorici, piše Dnevnik.hr.

Mato Arlović je za Dnevnik Nove TV izjavio kako ga čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća.

Kako gledate na presudu i kvalifikaciju o udruženom zločinačkom pothvatu?

Mnogi izvlače teze da se ta presuda ne može neposredno primjenjivati ne Republiku Hrvatsku glede moguće naknade štete. To je apsolutno točno jer Republika Hrvatska nije bila direktno optužena. Ipak, to ne znači da presuda nema učinaka i po RH, dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća.

Postoji li mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu?

Ne u odnosu na direktnu primjenu ove presude, ali to nikako ne znači da se subjekti s ovih prostora, koji bi se eventualno opredijelili da podnesu tužbu za ratnu štetu protiv RH, ne bi obrazloženjem presude služili kao dokazom u postupcima pred drugim međunarodnim sudovima.

Jeste li prilikom pisanja knjige naišli na ijedan dokument koji bi potvrdio tezu da je Hrvatska vodila politiku podjele BiH?

Ne.

Na temelju čega smatrate da su Hrvati u BiH mogli osnovati Herceg-Bosnu?

Hrvati u BiH su osnovali hrvatsku zajednicu na temelju ustava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na temelju Zakona o općenarodnoj obrani bivše SFRJ i naravno onog dijela koji se odnosi na BiH. Naime, općine su imale ustavnu i zakonsku obvezu organizirati pojedince građane po sistemu općenarodne obrane i društvene samozaštite u obrani vlastite imovine, slobode i zaštite života svojih sugrađana, ako centralne i druge vlasti nisu u stanju osigurati takvu obranu. U to vrijeme se dogodilo izričito stajalište premijera BiH Jure Pelivana koji je javno obznanio da centralna vlast ne može pružiti zaštitu građanima na području Hercegovine.

Jesu li teze iz vaše knjige doprijele do suda i jesu li uopće uzete u obzir?

Sud nije uzeo u obzir teze iz moje knjige jer su i sami u obrazloženju rekli da u nove dokaze i činjenice ne žele ulaziti obzirom na protok vremena. Za mene je to čudna konstatacija jer ako postoje novi dokazi, onda ih je sasvim sigurno trebalo razmotriti, pogotovo ako se žele zaštititi temeljno ljudsko pravo na slobodu. Nažalost, to nije učinjeno, a ja sam uvjeren kako će branitelji pokrenuti reviziju presude. Siguran sam da će šanse obrane biti veće ako Republika Hrvatska pomogne iznalaženjem novih dokaza i činjenica koje mogu poslužiti da se obori presuda, naročito oni dijelovi koji se odnose na udruženi zločinački pothvat.

Kako vi vidite budućnost Hrvata u BiH?

Mislim da tri naroda moraju sjesti i početi se realno dogovarati u interesima svih u BiH i osigurati novo ustavno i demokratsko uređenje BiH koje će na ustavnoj razini osigurati konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda. RH trebala se više založiti da se ostvari puna ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr