(VIDEO) Most zatražio uvid u kontrolne liste navodno nevažećih potpisa GI Narod odlučuje – nije poznato ima li ih Hrvatski sabor

Foto: snimka zaslona

Zastupnici Mosta u utorak 12. veljače zatražili su informacije o kontrolnim listama navodno nevažećih potpisa Hrvatskog sabora, za referendum o pravednijem izbornom sustavu GI Narod odlučuje. Naime, kako je GI Narod odlučuje informirala javnost, iz zapisnika sa sastanka Povjerenstva za provjeru potpisa vidljivo je da predsjednica povjerenstva Terezija Marić kaže da su kontrolne liste, koje sadrže informacije o nevažećim potpisima uništene te ne postoje digitalne kopije.

>(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene su rezačem papira, a digitalne kopije ne postoje

“Tražimo uvid u kontrolne liste s nevažećim potpisima, predstojnik Jandrokovićevog ureda odgovorio nam je da će zatražiti od tajnika Hrvatskog sabora da ispita posjeduje li Hrvatski sabor tražene podatke”, objavio je Most na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, u petak 8. veljače na nastavku sjednice članovi Odbora za Ustav i Poslovnik u petak saborski zastupnici su trebali odlučivati o prijedlogu prof. dr. sc. Podolnjaka da Odbor predloži Saboru donošenje zaključka o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima. Prof. dr. sc. Podolnjak iznio je i jednu novu činjenicu koja je važna za raspravu o tom problemu – da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa Ministarstva uprave uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj “nevažećih” potpisa, što je ocjenjeno skandaloznim.

Zbog svega je zastupnik SDP-a Peđa Grbin otišao sa sjednice Odbora te je kvorum srušen i nije došlo do glasovanja o zaključku glede Vladinog nepokretanja referenduma građanske inicijative Narod odlučuje koja ističe kako je skupila dovoljno potpisa te nije imala uvid u navodno nevažeće potpise.

“Postoje i novi elementi koji su relevantni za glasovanje o ovoj temi. Kada su predstavnici GI Narod odlučuje bili na razgovoru s predstavnicima Povjerenstva – postoji izjava predstavnice Povjerenstva gđe Marić koja je rekla da kontrolnih lista više nema, da ih je uništila. Na pitanje predstavnika Incijative što bi oni učinili da ih Ustavni sud zatraži te kontrolne liste, ona nije imala odgovor. To je sadržano u zapisniku koji je meni dostavljen jučer. Meni je neshvatljivo da je Povjerenstvo uništilo kontrolne liste prije nego što je Sabor pristupio glasovanju o toj temi. Kako su mogli uništiti liste koje su glavni dokaz zašto su ti potpisi proglašeni nevažećima”, rekao je zastupnik Mosta prof. dr. sc. Podolnjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr