(VIDEO) Nakon što je Plenković zatražio njeno izuzeće, Novaković očekuje smjenu: ‘Povjerenstvo osjeća političke pritiske’

Foto: Snimka zaslona

Premijer Andrej Plenković zatražio je da se iz njegovog predmeta vezano za ‘Aferu hotmail’ izuzme predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. O izuzeću odlučuje nadležno tijelo, no, problem je što nitko ne zna koje je to tijelo.

Plenković tražio izuzeće Novaković iz odlučivanja o aferi Hotmail

Novaković: ‘Premijerov zahtjev za mojim izuzećem otežava rad Povjerenstva’

“Neću se sama izuzeti, jer mislim da za to nema potrebe. Da sam mislila da je to potrebno svoje bih sudjelovanje otklonila već puno ranije. U ovom trenutku postoje različita mišljenja stručnjaka upravnog prava, o tome tko bi trebao o tome odlučivati. Neki misle da bi to trebao biti Sabor, neki da bi to trebao biti saborski odbor, neki misle da bi to trebalo Povjerenstvo bez mene, neki da je nadležan Upravni sud.”, rekla je Nataša Novaković za Dnevnik Nove TV.

Ističe da se nema razloga maknuti sa slučaja, a “Upravni sud nije poništio odluku Martine Dalić zato što se trebala izuzeti. Upravni sud je poništio odluku protiv Martine Dalić jer nitko nije odlučio o tome, jer je smatrao da je njeno, kroz očitovane dano mišljenje da se ja trebam izuzeti, da je to formalan zahtjev i da se o tom formalnom zahtjevu procesno moralo odlučiti. Ne znači da se ja trebam izuzeti, ne znači da ona nije načinila povredu načela. To samo znači da o tome treba ponovno odlučiti, samo u činjenici trebam li se ja izuzeti.”

Problem je nastao zato što je Novaković bila u HUP-u, a HUP je osnovao Ivica Todorić.

“Ministar Zdravko Marić radio je u Agrokoru, a sudjelovao je u pregovorima vezane za Agrokor. To premijeru nije problem. HUP je osnovala grupa poduzetnika. HUP nije osnovao direktno Ivica Todorić.”

Novaković tvrdi da ne poznaje osobno Ivicu Todorića.

“HUP ima nekoliko tisuća članova. Svi plaćaju članarinu.”

Novaković je komentirala odluku suda na koju se pozvao Plenković, a koja još uvijek nije javna.

“Koliko sam shvatila saborskog zastupnika Bačića, informaciju o toj odluci Upravnog suda dala mu je Martina Dalić. Pri čemu je prilično pogrešno interpretirano da sam ja u sukobu interesa i da ne smijem odlučivati. Sud nije odlučivao o mom sukobu interesa niti o njenom počinjenju povrede načela. Odlučio je samo o formalnoj pretpostavki da se o tome treba odlučiti.”

Potvrdila je da osjeća “političke pritiske na Povjerenstvo i osobno”, a ne bi je začudila ni smjena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr