(VIDEO) Ovako je Šeks čestitao Grbinu na napadu na referendum o izbornom sustavu 2014. godine

Foto: snimka zaslona

Vladimir Šeks protivi se referendumu o promjeni izbornog sustava i to nije prvi put. Naime, u jeku kampanje udruge U ime obitelji za reformu izbornog sustava 2014. srdačno čestitao mlađem kolegi Peđi Grbinu na njegovom u istupu protiv referenduma: “Slušao sam vrlo pozorno – bili ste izvrsni!”.

> Šeks: nije HDZ u braku s UIO, Zonjić: naravno da nismo kad je HDZ u takvoj vezi s SDP-om

U samo dva tjedna od 21. rujna do 5. listopada 2014. više od 380.000 birača izjasnilo se da želi promjenu kakvu predlaže građanska inicijativa U ime obitelji.

> (VIDEO) Šeks 2016. otkrio gdje se krije moć: ‘Nije u Hrvatskom saboru, u parlamentu, to je jedna velika iluzija’

Konkretno, radilo se o načelima za demokratizaciju izbornog sustava:

1.) mogućnost davanja tri preferencijska glasa bez cenzusa
2.) smanjenje izbornog praga s pet na tri posto
3.) biranje najmanje 20 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ovisno o broju birača
4.) mogućnost glasovanja dopisnim i elektroničkim putem
5.) ujednačavanje vrijednosti glasa birača u izbornim jedinicama
6.) izborne jedinice ne smiju dijeliti županije RH i Grad Zagreb
7.) prikupljanje minimalno 3000 potpisa za kandidacijsku listu izvanparlamentarne političke stranke ili nezavisne liste koja želi kandidirati svoje predstavnike u Sabor, te
8.) zabrana zajedničkih kandidacijskih lista dviju ili više političkih stranaka.

> (VIDEO) Šešelj u ‘Ćirilici’ govori s kim si je bio dobar u Hrvatskoj i tko mu je pomagao – poslušajte!

Svima je jasno da SDP, HDZ, HNS… ne žele promjene

“Svima je jasno da SDP, HDZ, HNS i ostali koji ne žele promjene u načinu selekcije ljudi koji će voditi zemlju čine sve da se ne sakupi dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Dok je moguće neslaganje s predloženom nadogradnjom izbornog sustava shvatljivo, nije prihvatljiva niska razina komunikacije naših političara koji se umjesto argumenata koriste uvredama i zastrašivanjima, često najniže vrste”, upozorio je tada Lino Zonjić, član organizacijskog odbora Građanske inicijative U ime obitelji.

Upravo zahvaljujući toj građanskoj inicijativi imamo tri preferencijska glasa, iako i dalje uz prag!

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr