(VIDEO) Plenković nastavnicima: ‘Ako prihvatimo sve zahtjeve, sve će eksplodirati’

Zagreb, 27.11.2019. - Izjava premijera Andreja Plenkovića nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Saboru je, nakon aktualnog prijepodneva, komentirao Vladinu ponudu obrazovnim sindikatima.

“Ne znam jesmo li čuli ili ne. Ponovit ću još jednom i moramo to ponavljati dok ljudi objektivno ne čuju činjenice.

Slijed razgovora je sljedeći: Imali ste SDP-ovu vladu, prijavitelje, bivše ministre, zastupnike koji pokušavaju reći da su radili nešto dobro, a ukidali su božićnice, regres, dnevnice, smanjivali koeficijente i dodatke, to je pravna stečevina SDP-a i njihovog predsjedničkog kandidata – fakti”, rekao je premijer i dodao kako su mu jučer sindikati rekli kako se nadaju da ne želi ići stopama SDP-a prenosi N1.

“Ova Vlada cijelo vrijeme vodi trezvenu, racionalnu, razumnu politiku koja se svodi na promjenimo trendove koje smo naslijedili, a to su zaduživanje, mi kažemo ne, hoćemo zdravi rast, trošiti koliko zarađujemo.

Ove godine 3,9, 2,4 i 2,9 treći kvartal za redom iznad projekcija rasta BDP-a koje smo sami kazali prošle godine, to znači da je hrvatska ekonomija solidna, da raste i u takvom kontekstu naša politika plaća u dijalogu sa sindikatima kreće povećavati plaće konzistentno 2017. 2+2+2 šest posto kumulativno, novi dogovor 3,2, sve skupa kad se to zbroji 11,49 posto povećanje plaće u našem mandatu.

Svi koji su javne i državne službe su dobili 11,49 posto veću plaću nego što su imali krajem 2016.”, ustvrdio je.

Nakon toga se osvrnuo na tijek pregovora sa sindikatima obrazovanja.

“I gospođa Šprem i gospodin Mihalinec i nakon koncerta i dva sastanka kada smo sagledali sitauaciju i što možemo napraviti odmah našli smo za plaće i dva posto za rujan i kažem im kao zalog dobre volje i poštovanja prema svim zaposlenima u sustavu obrazovanja nagrabljat ćemo odmah dva posto za plaću u rujnu s 1.10 i onda ćemo pristupiti izradi proračuna pa ćemo razgovarati i pošto su oni nažalost odbili, nakon toga ide proces mirenja i ministar Josip Aladrović nudi 2+2 krajem ove i 2 sredinom sljedeće i to se odbija. To je već četiri posto koji su odbijeni.

Nakon toga sagledavamo cjelinu situacije, počeli su razgovori o TKU sa svim sindikatima javnih službi, s državnim smo usvojili 2+2+2 i oni su to prihvatili, ukupno 18,3 posto. Nitko se nije bunio na povećanje božićnice, regresa, dara za djecu i povećanje iznosa za otpremninu, to je taj paket 2+2+2 i svi dodaci.

Ako prihvatimo sve zahtjeve, sve će eksplodirati

Kada se to kumulativno zbroji 23,1 posto u mandatu ove Vlade, mislim da je to znak uvažavanja i poboljšanja materijalnog položaja svih koji rade u obrazovanju u Hrvatskoj.

Argumenti da premijer nešto ne razumije nisu točni, ja se ne mogu sjećati detalja odluka ministara iz 90-ih, cijenim da mi pojasne, ali to ne znači da ne znam što je na stolu. Ponuda cjelovita je 6,12 plus 4 plus izrada uredbe plus božićnice, regresi, dar za djecu…”, pojasnio je stajalište Vlade premijer Plenković.

Na pitanje što ako članovi sindikata ne sagledaju cjelinu poruke odgovara kako se moramo izvući iz iracionalnog u racionalno, sadržaj ispred forme.

“Mislim da 23,1 posto, meni to ne djeluju tako loše. Predlažem da prvo čujemo što će sindikati danas i sutra reći pa ćemo vidjeti”, istaknuo je.

“Ako napušemo balon i prihvatimo sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati, prolit ćemo svo mlijeko koje smo kupili tri godine i neće biti investicijskog rejtinga, gospodarskog rasta, ne smijemo ponoviti poltičke i ekonomske pogreške ranijih vlada.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1