(VIDEO) Pomak u pregovorima Vlade i sindikata: ‘Idemo prema riješenju’

Foto: snimka zaslona

U Ministarstvu obrazovanja održani su pregovori sindikata iz obrazovnog sustava i ministara. 18. je dan štrajka, nastave nema u osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu je štrajk u cijeloj Hrvatskoj, a održat će se i prosvjed učitelja i profesora pred zgradom Vlade na Trgu svetog Marka.

Nakon sastanka pred novinare su izašli ministrica znanosti obrazovanja, Blaženka Divjak, te šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

– Sastanak je bio stvarno konstruktivan. Radili smo na način da su prvom mjestu interesi djece, njihovih roditelja i, naravno, učitelja. Pronalazimo temelj da bi došli do rješenja. Kako bismo bili sigurni da je to nešto što bi imalo šanse biti prihvatljivo i Vladi i sindikatima, zaključili smo da nam treba još ovaj tjedan za dodatne analize i usuglašavanje nečega što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti. Zahvaljujem sindikatima što smo uspjeli otvoriti prostor i da idemo prema rješenju, rekla je ministrica Divjak, prenosi HRT.

– Danas smo konačno odradili jedan pravi pregovarački sastanak, gdje su obje strane pokazale vrlo veliki interes za rješavanje ovog problema. O detaljima nećemo danas govoriti. Uvjeravam sve da i Vlada i Sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih, ono što ćemo završiti, vjerujemo u ponedjeljak, dat ćemo članovima na usvajanje i vjerujemo ukoliko će taj dokument biti dobar da će biti privhaćen. Vjerujemo da je moguće pronaći kvalitetno rješenje i da ćemo se sljedećega tjedna svi vratiti svojem poslu, rekao je Branimir Mihalinec.

Na pitanje ima li smisla najavljeni prosvjed na Markovu trgu, Mihalinec odgovara:

– Prosvjed će biti jedna potvrda i Vladi i javnosti koliko svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja stoje iza svojih zahtjeva.

A kako će se nadoknađivati izgubljeni sati?

– Dat ću sutra uputu školama, mi smo iskoristili ovo vrijeme da razgovaramo i sa sindikatima o modalitetima. Zakonski uvjeti su jasni, s brojem nastavnih dana koji se moraju odraditi. Mi ćemo sve to poslati na škole, sve modalitete kojima škole mogu nadoknaditi već ovih 6 dana koji su izgubljeni u štrajku. O detaljima u srijedu, rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Na pregovorima su bili i čelni čovjek Sindikata Preporod Željko Stipić te Igor Radeka i Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Odaziv na štrajk

Uoči sastanka s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, sindikati su izvijestili da odaziv zaposlenika 18. dana štrajka ne jenjava.

– Štrajk u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji i danas ide istim intenzitetom, 86% Primorsko-goranska i 84% Zadarska županija, izjavio je uoči sastnaka čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Mihalinec je rekao da je sindikat analizirao zašto je postotak odaziva u srednjim školama manji nego u osvnovnim.

– Imamo učeničke domove koji i za vrijeme štrajka moraju obavljati uslugu pripreme hrane učenicima, objasnio je Mihalinec.

– Primorsko-goranska županija 95,76% posto i Zadarska županija 92,11% posto je odziv što se tiče osnovnih škola, izvjestila je uoči sastanka čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

– Sutra ćemo imati “bitku” na Markovu trgu. Vidjet ćemo što će se konkretno raspravljati na današnjem sastanku. Mi jedino možemo ponoviti zahtjeve 68 tisuća zaposlenih.

Što se tiče ponude 2+2+2 na osnovicu i eventualno 2 posto na koeficijente, a što je ministar rekao da je zapravo konačna ponuda, sindikati to ne prihvaćaju.

– 2+2+2 je ponuda za 11 sindikata javnih službi, ne može se prejudicirati rezultat pregovora. Za sustav obrazovanja je nekakvo obećanje da će se nešto odraditi. I nude, i to možda, od 30.6. eventualno 2 posto na koeficijente.

Podaci Sindikata Preporod

Sindikat Preporod također je objavio kakav je odaziv na štrajk u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

– U Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, štrajk je proveden u 20 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod.

Prema podacima pristiglim iz škola u Primorsko-goranskoj županiji štrajkalo je 86,30% zaposlenika, a 91,67% u Zadarskoj županiji.

Od ukupno 340 člana Preporoda, u 20 osnovnih i srednjih škola na području Primorsko-goranske i Zadarske županije, u štrajku je sudjelovalo 296 člana, stoji u priopćenju Sindikata Preporod.

Ribić komentirao vladin prijedlog proračuna

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je u utorak da je prijedlog državnog proračuna za 2020. “slika i prilika pasivne ekonomske politike Vlade”.

– Sve naše nevolje koje kao nacija imamo, od iseljavanja, do nemogućnosti povećanja plaća, zaostajanja za svim drugim tranzicijskim zemljama, sve to proizlazi iz pasivne ekonomske politike, ustvrdio je Ribić na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o proračunu za iduću godinu jer je usko povezan sa štrajkom prosvjetnih radnika.

– Naša Vlada smatra da je dovoljno baviti se javnim dugom i deficitom, da je dovoljno raditi fiskalnu konsolidaciju, a da će sve ostalo raditi tržište samo po sebi, kazao je Ribić.

– Hrvatska s takvom pasivnom fiskalnom politikom nema šanse za razvoj, dodao je.

Ribić tvrdi da iz EU-a dolaze signali o novoj ekonomskoj krizi, a Vlada po tom pitanju ne radi ništa.

– Sada pred novu recesiju Europa je nešto naučila, jedino nije naučila hrvatska Vlada, ona uopće o tome ne zna. Stižu poruke iz Europske komisije da treba pripremiti pakete javne potrošnje, pakete fiskalnih stimulansa, povećavati plaće, otvarati javne investicije, trošiti, ističe Ribić.

– Prekasno je djelovati u krizi, to se mora početi puno prije kako bi se tijekom krize osjetili efekti tih poteza, naglasio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt