(VIDEO) Svjetska banka predviđa Hrvatskoj duboku recesiju: ‘Turizam i izvoz roba bit će teško pogođeni’

Foto: Fah

Svjetska banka objavila je kako procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti za čak 6,2%, uz komentar kako je Hrvatska na putu duboke recesije.

Hrvatski turizam i izvoz roba bit će teško pogođeni

Svjetska banka navodi kako će hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, prije svega u Italiji, ali i u ostatku eurozone, prenosi HRT.

Radnici koji su privremeno radili u inozemstvu počeli su se vraćati u Hrvatsku, pa bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9%.

Svjetska banka očekuje da bi ove godine deficit hrvatskog proračuna mogao dosegnuti 8% BDP-a, a udjel javnog duga u BDP-u gotovo 84%.

“Ove se godine ne može očekivati ekonomski rast niti u jednoj ekonomiji svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Nadamo se da će kriza što prije stati, što ona bude kraća, pad će biti manji. Nemamo projekcije pada. Hrvatska može funkcionirati koliko bude potrebno da krenemo korak dalje i iščupamo se iz svega. To u ovom trenutku nije jednostavno, ali zato smo išli s dva seta mjera, nadam se da će to biti dovoljno”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

“Nemam što posebno komentirati pojedine institucije pa tako i Svjetsku banku. Oni izlaze sa svojim predviđanjima i ta predviđanja kao i neka naša imaju jako puno svojih ograda. To nije neka pretjerana znanost i pamet. Vide se efekti. Što se tiče proračuna, potrebe za funkcioniranje cijele države su dosta visoke, a s obzirom na nisko projicirani priljev prihoda. To će se morati nadomjestiti zaduživanjem na domaćem i stranom tržištu, a što će imati utjecaj na javni dug. Niti Svjetska banka niti rejting agencije niti mi ne raspolažemo s ukupnim pretpostavkama. Izvještavat ćemo javnost po pitanju priljeva sredstava i izvršenja državnog proračuna”, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT