(VIDEO) Tko je Marija Selak Raspudić koja kao neovisna kandidatkinja s Mostom izlazi na parlamentarne izbore?

Marija Selak
Foto: snimka zaslona

Doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić najavila je izlazak na parlamentarne izbore s Mostom. Najpoznatija je po sudjelovanju u HRT-ovoj emisiji Peti dan, a kao filozofkinja i bioetičarka često brani stavove zbog kojih ju lijeve udruge prozivaju desničarkom. U braku je s Ninom Raspudićem s kojim ima kćerku Danicu staru nekoliko mjeseci.

Doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić rođena je 1982. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Godine 2007. diplomirala je studij filozofije i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Akademski stupanj doktorice znanosti iz polja filozofije stekla je 2013., a u nastavi sudjeluje kao suizvoditeljica kolegija iz ontologije i filozofije povijesti pri Katedri za ontologiju. Godine 2018. nakratko je prekinula sudjelovanje u Petom danu te je boravila u Velikoj Britaniji na Sveučilištu u Oxfordu.

“Ja se nikad nisam javno legitimirala kao desničarka niti sam se, a možda je to veći problem, legitimirala kao ljevičarka jer mislim da bi mi to omogućilo poziciju nekakve moralne superiornosti, što je ono od čega bi svako misleće biće trebalo bježati. Drugi je problem to što kad vi kažete desničarka netko drugi najčešće misli dvije stvari – prva je psovka, a druga je pokušaj eliminacije mene iz javnog diskursa”, kazala je dr. sc. Selak gostujući u Nedjeljom u dva.

Selak o referendumu GI Narod odlučuje

“Jasno je iz ovog referenduma da ovoj vlasti, a i nijednoj prije nje referendumi nisu interesi, jer je broj koji treba postići da bi se referendum moglo raspisati gotovo nemoguće doseći. S druge strane, to vidimo i po tome što se vlast, suprotno odredbama Venecijanske konvencije, uporno petlja i izjašnjava o referendumskim pitanjima, što ne bi smjela. Pokazuju se suverenisti onda kada ne treba”, rekla je Marija Selak komentirajući proces provjere potpisa GI Narod odlučuje.

“Ovi dramatični primjeri koji su se isticali u javnosti, budući da vlast postupa pristrano, radi se o 0,2 posto cjelokupnih potpisa. Očito jedna statistička greška ili pojava, koja se pojavljuje i u drugim popisima”, dodala je.

“U trenutku kada se ministar Kuščević na neki način ruga s tim inicijativama, skupljanjem potpisa, pri čemu ga vlastiti premijer dovodi u pitanje – ne zaboravimo da je premijer rekao da mu se ‘čini’ da nije skupljeno dovoljno potpisa. Ni on sam nije siguran što se događa i što bi ovo sve moglo iznjedriti. Radi se o većem broju potpisa nego nam se čini – oko 400 tisuća. To je jedna trećina birača koji izlaze na izbore”, istaknula je Selak kao najvažnije.

“Ako se vlast ne boji referenduma i predstavlja narod, nitko im ne brani da raspišu referendum, pa je za očekivati da će njihova volja , kao predstavnika naroda, biti jednaka volji naroda ili će se dogoditi ono čega se oni boje”, smatra Selak.

Kritičarka suvremenog feminizma

Dr. sc. Selak poznata je po javnoj kritici suvremenog feminizma kao i upozoravanju na kontroverze Istanbulske konvencije koja promiče rodnu ideologiju pod krinkom zaštita žena i djece od nasilja u obitelji.

“Postoje neke stvari koje su arbitrarne u onom načinu na koji ja djelujem u društvu i postoje neke stvari koje su mi kao ženi spolno predodređene. Sada kada se na taj način pokušava odvojiti rod od spola, onda u samoj konvenciji dolazi do pojmovne, odnosno rodne konfuzije. Drugo, ova Konvencija obvezuje Vladu da će financirati te nevladine organizacije. Meni je vrlo jasno zašto su nevladine organizacije aktivne u borbi oko ratifikacije Istanbulske konvencije… Da se ovdje zaista vodi bitka oko toga tko će pomagati u borbi protiv nasilja nad ženama vrlo lako bi se dogovorili i pojmovi bi bili sporedni”, upozorila je Selak u Petom danu.

Selak demantirala Lintu koji je usred Zagreba optuživao Hrvate za genocidnost

Dr. sc. Marija Selak posebno je ostala zapamćena po sudjelovanju na tribini koja je organiziralo Srpsko narodno vijeće 15. prosinca 2018. u Zagrebu, a na kojoj je zastupnik u srpskoj skupštini Miodrag Linta optužio Hrvate za genocidnost i ustaštvo.

Naime, dr. sc. Selak je jasno na toj tribini kazala kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a Linta je u svom osmominutnom monologu ustvrdio kako je to neistina i da mnoge činjenice govore u prilog kako je Tuđmanov režim izvršio agresiju na Jugoslaviju, JNA i Srbe u Hrvatskoj.

> (VIDEO) Marija Selak Raspudić izlazi na izbore kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta

>Marija Selak: Kad razbijete obitelj, čovjek je prikladniji za poslovno iskorištavanje

> (VIDEO) ‘Peti dan’ o provjeri potpisa referendumskih inicijativa: Sukobile se Selak i Bobić

Dr. sc. Selak je uzvratila: “Bit ću vrlo kratka, jer ne mislim da na ovakvu zlouporabu prostora treba odgovarati. Ali moram vam kao prvo čestitati da ste vrlo hrabar čovjek koji u ovakvoj ustašo(nešto, ne razumijem što reče) usuđuje na ovakav način jasno i glasno govoriti, a ne bojite se da će vam netko otkinuti glavu. Ako je toliko zlih ustaša oko vas, onda moram priznati da svaka vam čast što ste se ovako nešto usudili. Dakle, kao što svi znamo, mislim da je zaista poražavajuća ovakva retorika gdje se generalizira i opet se vidi u drugoj državi ustaše, neprijatelje. Mislim da je apsurdno i besmisleno na takvu retoriku uopće odgovarati. Dakle, ja vidim ovdje mlade ljude koji žele zaista razgovarati o nekim problemima koji ih muče pa bih prepustila njima ovdje teren”.

Lintine optužbe i odgovor dr. sc. Selak mogu će čuti u audio snimci ispod.

Inače, cijela rasprava je krenula zahvaljujući moderatoru panela Saši Kosanoviću koji je u svom uvodnom izlaganju rekao da je rat devedesetih bio “bratoubilački”, čemu se suprotstavila dr. sc. Selak riječima kako je to “bio Domovinski rat izazvan agresijom Slobodana Miloševića koji je tenkovima krenuo na Hrvatsku”.

‘Pesimist sam zato što o tome nije bilo ni riječi u medijima’

Na tu epizodu Selak se osvrnula početkom 2019. godine u Petom danu kada je kazala: “Poslužit ću se jednom primjerom nečega na čemu sam sama sudjelovala i gdje sam pokušala shvatiti kako živi srpska manjina u Hrvatskoj. Bila sam sudionik na jednoj tribini, “Mladi između mi i oni” koja je organiziralo Srpsko narodno vijeće. Tu su došli najbolji mladi Srbi koji su dobili stipendije i taj panel je bio zamišljena da problematiziramo društvene podjele, naročito. Naravno, shvatila sam da ćemo se baviti podjelama na lijevo i desno, a ne podjelama na etničkoj osnovi.

Prilikom tog razgovora bilo je rečeno da neki Domovinski rat nazivaju domovinski, a da je on zapravo bio bratoubilački i ja sam imala reagirati i reći da se u tom ratu, koji jest Domovinski, a ne bratoubilački može jasno razlikovati agresor od žrtve, a kad je krenuo govor o ustaškom revizionizmu upozorila sam, da onda idemo u na tragu onoga što je opravdavalo Miloševića u slanju tenkova na Hrvatsku. I to bi tako prošlo da se nije iz publike javio Miodrag Linta koji je srpski poslanik, zastupnik u skupštini, koji je ovdje došao kao spona između Srbije i Srba u Hrvatskoj. On je na tu moju tvrdnju odgovorio da se s njome ne slaže, da Hrvatska nije bila žrtva i da Srbija nije bila agresor nego da je režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Srbe u Hrvatskoj. Umjesto da da koju riječ poticaja mladim Srbima kako mogu njegovati baštinu i sudjelovati u društvu u Hrvatskoj koja je njihova domovina, on se sveo na jednu huškačku retoriku kojom se kasnije pohvalio na svom Facebook profilu.

Gdje sam ja tu optimist, a gdje pesimist? Optimist sam zato što je onima koja je najviše smetala takva retorika su upravo bili mladi Srbi u Hrvatskoj koji su se protiv nje i pobunili. Pesimist sam zato što o tome nije bilo ni riječi o medijima. Taj skandal, jer je uzeo riječ i to je trajalo deset minuta, nastao je cirkus, bio je potpuno prešućen. Zašto mislim da je bio prešućen? Ne zato što su se mladi koji su bili tamo slagali s Lintom, nego zato što se boje, zato što moraju surađivati sa srpskom vladom, zato što su naši bilateralni odnosi katastrofa, zato što se na takve istupe ne može reagirati”, zaključila je dr. sc. Selak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.