(VIDEO) Zbog Vladinog odbijanja stotine amandmana, Hasanbegović zatražio višednevnu stanku radi konzultiranja s Jelenom Veljačom

Foto: Snimka zaslona

Mostovcima, koji ne odustaju od svojih 888 amandmana na konačan tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, oko 20 sati u sabornici se pridružio saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović i to kako bi sarkastično zatražio stanku za stranačke konzultacije s Jelenom Veljačom, glumicom i senaristicom, oko konačne odluke o glasovanju o zakonu.

“U ime kluba Neovisnih za Hrvatsku, tražim stanku u maksimalnom, po mogućnosti višednevnom trajanju, a kako bih u ime Neovisnih za Hrvatsku u vezi s donošenjem konačne odluke o glasovanju o ovom važnom zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, izvršili stranačke konzultacije s gospođom Jelenom Veljačom.

>(VIDEO) Hasanbegović o zakonu koji će onemogućiti referendume: ‘Kuščević uvažio i sve one izmjene koje su 2015. tražili SDP-ovi NGO sateliti’
Naime, ovo pitanje, po svojoj važnosti, zbog činjenice da Vlada magistra Andreja Plenkovića, Kuščevića i ostalih bezrazložno odbija više stotina predloženih amandmana i zbog prvorazredne državne i narodne pozadine referendumskoga zakona, tražim konzultacije s najvećim hrvatskim moralnim i intelektualnim autoritetima, a gospođa Jelena Veljača je u ovom trenutku, bez sumnje, jedan od nekoliko najvećih”, istaknuo je Hasanbegović.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ) odobrio mu je stanku, no ne u maksimalnom, nego u 20-minutnom trajanju.

Jelena Veljača u središte pozornosti ovih dana je došla nakon sastanaka s premijerom Andrejem Plenković i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi potaknula promjene glede sankcioniranja nasilja nad ženama.

Vladinu predstavnicu Josipu Rimac, koja je odbijala sve Mostove amandmane, Miro Bulj je pozvao da zakon povuče, ustvrdivši pritom da su je kolege na višesatnom izjašnjavaju o amandmanima ostavile “samu kao Trnoružicu”.

Poslane su dvije žene da sjede i budu tu, a Lovre Kuščevića, velikog reformatora, nema da brani stranačku blagajnu, dodao je Grmoja, prozivajući HDZ zbog dizanja dopuštenog iznosa za EU izbore sa milijun i pol na četiri milijuna kuna.

Iako su se u pet sati izjasnili o svega 150 od ukupno više od 900 amandmana, Mostovci ne pokazuju namjeru prekinuti izjašnjavanje, nego raditi do kraja.

Podolnjak: ‘Cijelo popodne nema nikoga ni iz SDP-a, ni Živog zida, jedino Most pruža otpor HDZ-u’

Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) prozvao je u četvrtak navečer vladajuće za “prisilno haračenje lokalnih proračuna”, nezadovoljan prijedlogom da se u svakom lokalnom proračunu osigura određeni minimalni iznos za financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika.

Tako, primjerice, godišnji iznos po vijećniku u Zagrebu ne bi mogao biti manji od 8.000 kuna, u općinama i gradovima koji imaju od 3.001 do 10.000 stanovnika dvije tisuće, a u općinama s manje od tri tisuće stanovnika, naknada bi bila 1.000 kuna.

Sada lokalne jedinice to rade autonomno, ali HDZ-u to nije dovoljno, kaže Podolnjak koji, kao i njegove kolege, u tome vide HDZ-ovu računicu. Tko ima najviše vijećnika – HDZ –  opet punite svoju blagajnu, poručio je HDZ-u Grmoja koji je pak oporbene kolege prozvao što nisu u Saboru.

Cijelo popodne nema nikoga ni iz SDP-a, ni Živog zida, jedino Most pruža otpor HDZ-u i pružat će ga do jutra, najavio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr