Vijeće srpske nacionalne manjine nagradilo Antu Tomića, književnika i novinara poznatog po negativnim tekstovima o Hrvatima

Književnik i novinar Ante Tomić dobitnik je ovogodišnje plakete Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije, zbog doprinosa za bolje hrvatsko društvo i promoviranje građanskih i nacionalnih prava Srba.

Priznanje mu je uručeno na svečanoj sjednici Vijeća u subotu navečer, održanoj u povodu Bogorodice Male Gospe koji se 21. rujna slavi kao dan Krsne slave tog Vijeća.

“Zaštita i promocija ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Srba te pitanja njihova identiteta, participacije i integracije u hrvatsko društvo zadaće su Vijeća, a kao promotora nabrojanog, Vijeće je ove godine prepoznalo Antu Tomića – novinara, književnika, koscenarista, satiričara čija su dva romana ekranizirana, jedan postavljen na kazališne daske i čije kolumne imaju stotine tisuća vjernih čitatelja”, stoji u obrazloženju.

Zahvaljujući na priznanju Tomić je istaknuo kako mu je čast što ga je dobio. “Vremena nisu dobra, ali svi moramo biti strpljivi”, kazao je Tomić.

Potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Aleksandar Milošević izrazio je nadu u “malo bolju manjinsku politiku” u Hrvatskoj. “Kaže se da hrvatska ekonomija izlazi iz krize i da se vidi svjetlo na kraju tunela, a ja se nadam da će to svjetlo malo obasjati i naše probleme, da će se pokrenuti stvari koje su posljednjih godina malo zastale, kao što su povratak izbjeglica i stambeno zbrinjavanje. Nadam se nekoj malo boljoj manjinskoj politici”, rekao je Milošević.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je kako Dan Krsne slave Vijeću Srpske nacionalme manjine Splitsko-dalmatinske županije čestita i kao gradonačelnik i kao SDP-ovac. “SDP je s vama bio i bit će”, poručio je Baldasar. Zauzeo se za ponovnu uspostavu “narušenog prijateljstva dva bliska naroda”, Hrvata i Srba, rekavši kako je tomu pridonio i nedavni posjet Splitu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja.

Predsjednik Vijeća Marko Tomašević istaknuo je kako Srbi s Hrvatima žele stvarati zajedništvo. “Meni je žao reći kako neki misle da smo mi Srbi (u Hrvatskoj) zbog politike i po zanimanju, ali to nije istina, mi smo tu da zajedno sa susjedima Hrvatima stvaramo demokraciju. Mi se želimo osloboditi svih loših stvari koje su se dogodile zadnjih dvadesetak godina”, poručio je Tomašević.

Ante Tomić, pisac koji je karijeru napisao na ismijavanju ljudi

Organizacije srpske nacionalne manjine ovime nastavljaju niz dodjeljivanja nagrada osobama koje su sklone izrugivati se hrvatskome narodu i/ili vjernicima. Tako je primjerice Srpsko narodno vijeće u siječnju 2015. dodijelilo redatelju Oliveru Frljiću na pravoslavni Badnjak nagradu za humanizam, toleranciju i antifašističke vrijednosti. Nagrada SNV-a dodijeljena na Badnjak redatelju koji se u kazališnoj predstavi izruguje sa svime najsvetijim kršćanskim vjernicima – kako katoličkima, tako i pravoslavnima. Oliver Frljić u svojem radu Hrvate prikazuje kao genocidni narod, pozivajući na nasilnu smjenu vlasti i ukidanje višestranačja, a sve pod krinkom “umjetnosti”.

Na sličan način djeluje i Ante Tomić. “To ti je jedan pisac koji je karijeru napravio na ismijavanju ljudi, a nedavno se u jednom članku narugao i časnim sestrama.”, napisao je književnik, novinar i prevoditelj Boris Beck.

Povjesničar Ivo Banac na predstavljanju zbornika Didov san pročitao je prisutnima dio tada objavljenog teksta novinara Ante Tomića: “Gruba je procjena kako Hrvata izvan domovine živi između pet i pol i sedam milijuna i, ako mene pitate, to je dobro. Super je njima bez nas i, još više, nama bez njih.

Velika je zaista zagonetka ta naša dijaspora? Desetljećima žive u multietničkim društvima i uređenim parlamentarnim demokracijama poput Kanade ili Australije, i na kraj pameti im nije tražiti istrebljenje ili progon određene etničke skupine tamo gdje im je kuća, gdje plaćaju porez, komunalnu naknadu i zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a u Hrvatskoj bi uveli fašističku diktaturu i protjerali Srbe.

Što će im to, otkud ta mržnja za nešto što je šesnaest tisuća kilometara od njih, pa još u trećem koljenu, među klincima koji ne znaju hrvatski?“, napisao je Tomić, a Banac dao svoj osvrt: „Doista, nacija koja se preko jednog svog književnika odriče do 7 milijuna ljudi, ne može postojati. Ona boluje od patološke samodestrukcije, njezina znanost ne odražava, nego zapravo destruira. Možda je to jedan od razloga zašto moramo poraditi na deideologizaciji naše znanosti, naših nastavnih ustanova, naše akademske zajednice“.

Povijesna istina za književnog genija nije važna

Ne treba Tomiću zamjeriti, “jer njegov ga književni genij opravdava i kada piše o stvarima o kojima ne zna ništa. Tako je u neozbiljnoj novini koja duguje državi ozbiljan novac za porez, najprije napisao lijepu bajku o bosanskim franjevcima i ratu u BiH, kao ujdurmi Bobana i Šuška, a onda mi očitao lekciju jer sam ih tobože sve optužio kao kvislinge. No povijesna istina za književnog genija nije važna, kao što je za veličinu Homerovog epa sporedno je li se Trojanski rat odvijao baš onako kako je opisano u Ilijadi”, piše Nino Raspudić.

Njegova metoda “društvene kritike” je jednostavna – promatra Hrvatsku pod lupom i traži prljavštinu, primitivizam, glupost, gadost nad kojom bi onda mogao likovati. On ustvari ima istu mentalnu strukturu kao zadrti nacionalisti od čijeg kritiziranja živi. Njegov habitus je izokrenuti narcizam nacionalista, koji kod njega postaje mazohizam, autoflagelacija. Oni misle da smo mi u svemu najbolji narod na svijetu, on da smo najgori. Mene je mapirao kao desničara i nacionalistu. On je ljevičar jer je uz Pavića i Kutlu, protiv radnika i prosvjetara, a kozmopolit je, kao i daidže, jer podržava tuđi nacionalizam”, ocijenio je Tomića Nino Raspudić u Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: snimka ekrana