Višnja Ljubičić: promicanje rodne ideologije umjesto zaštite socijalnih i radnih prava žena

Hrvatski sabor zasjedanje u četvrtak nastavlja raspravom o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić za 2014. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova imenuje i razriješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH. Višnja Ljubičić na tom je mjestu naslijedila 13. 10. 2011. Gordanu Lukač Koritnik, a za pravobraniteljicu ju je predložila HDZ-ova vlada na čijem je čelu bila Jadranka Kosor.

Pravobraniteljica je izvijestila kako je tijekom izvještajnog razdoblja radila na 2.588 predmeta. Od tih 2.588 predmeta sama ih je otvorila 2.137. Zaštitu je kroz godinu dana zatražilo 375 građanki i građana, najviše vezano za socijalna i radna prava žena, odnosno diskriminaciju prema spolu – 314 pritužbi. Unatoč tome, izvješće je obojano osobnim stavovima gđe Ljubičić i promicanjem rodne ideologije, umjesto davanja realne slike o tome u koje je području najviše narušena ravnopravnost spolova – što se jasno vidi iz toga da je 314 od 375 prijava građana vezano za diskriminaciju prema splolu, a najviše vezano za zapošljavanje i porodiljne dopuste. U iznošenju svojih zaključaka pravobraniteljica donosi postotke vezane za određene pojave, promjene u trendovima- pri čemu izostavlja apsolutne brojke- otežavajući čitatelju da dobije stvarnu sliku. Tako npr. navodi kako je došlo do povećanja trenda pritužbi građana ne navodeći da se radi o tome da je u 2014 godini stiglo 35 prijava više nego u 2013. Ili navodi ” blagi porast u diskriminaciji na temelju spolne orjentacije”, a ne navodi da je ukupno takvih pritužbi u cijeloj godini bilo 18.

Što se tiče 2.588 predmeta kojima se bavio Ured pravobraniteljice – evo kako su izgledali predmeti kojima se pravobraniteljica bavila u 2014. godini:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

o 432 predmeta zaprimljena su po pritužbama građana/ki, od kojih je 375 novih predmeta iz 2014. (povećanje 10,6% u odnosu na 2013.), a 57 iz ranijih razdoblja;
o 19 novih predmeta iz 2014., otvorenih na inicijativu Pravobraniteljice vezano za kršenje načela ravnopravnosti spolova ili diskriminaciju na temelju spola u odnosu na pojedince/ke;

o 2.137 predmeta otvorenih većinom na inicijativu Pravobraniteljice

U izvješću se navodi da je došlo do povećanja trenda pritužbi građana za 10 posto – u apsolutnim brojkama – pravobraniteljici se javilo 375 hrvatskih građanki i građana, odnosno 35 više u 2014 godini nego u 2013. Najviše pritužbi odnosi se na ostvarivanje socijalne sigurnosti (39,3 posto) i radnih prava (30,3 posto) što čini značajni udio od 69,6 posto, zatim na javno informiranje i medije (6,1 posto), zdravstvenu zaštitu (2,8 posto) i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o oblicima diskriminacije bilo je 87,6 posto slučajeva izravne diskriminacije, tri slučaja neizravne diskriminacije (0,7 posto), dok u 11,7 posto slučajeva nije utvrđen niti jedan oblik diskriminacije.

Po osnovi diskriminacije temeljem spola bilo je 79,7 posto ili 314 slučajeva slučajeva, spolne orijentacije 4,6 posto – ili 18 slučajeva, bračnog i obiteljskog statusa 3,3 posto, rodnog identiteta i izražavanja 0,5 posto.

Pravobraniteljica je uputila 570 pisanih preporuka, 115 upozorenja i 37 prijedloga, inicirala pokretanje jedne prekršajne prijave i dvije kaznene prijave, dala inicijativu za izmjenu jednog internog propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica je utvrdila da se u visokom postotku od 94,83 posto slučajeva u potpunosti uvažavaju upozorenja, preporuka i prijedloga koje je uputila tijelima javne vlasti, tijelima s javnim ovlastima i drugim pravnim i fizičkim osobama postupajući po primljenim pritužbama u predmetima u kojima je utvrdila diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova.

Najviše pritužbi je zaprimljeno u području rada i zapošljavanja (69,6 posto), najčešće žena (70,2 posto), ugovora na određeno vrijeme, diskriminaciju temeljem majčinstva, obiteljskog statusa, nejednake plaće, spolnog uznemiravanja na radnom mjestu i sličnog.

U obiteljskom nasilju, žene čine 70% žrtava.
Cjelovito izvješće: http://www.prs.hr/attachments/article/1555/01_IZVJESCE_2014_CJELOVITO.pdf

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bi zabranila pravo na iznošenje svog stava o pobačaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić proziva udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Pozvala je Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravlja da “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena”.

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući aktualnu vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Hoće li Sabor raspravljati o ovoj temi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.