Vlada imenovala brata ministrice Obuljen na čelo HAKOM-a, nadzirat će sektor vrijedan čak 16 milijardi kuna

Foto: fah

Tonko Obuljen, brat ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, imenovan je predsjednikom Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Evo koga je Vlada razriješila i imenovala na zatvorenom dijelu sjednice

Imenovan je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Vlade s koje novinarima nije dostavljena informacija o konkretnom imenovanju.

“Došlo je do propusta, omaške, prilikom sastavljanja priopćenja, ali sve je bilo u skladu s propisima. Ionako je to imenovanje poslije proslijeđeno u Sabor”, izjavila je glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak za Jutarnji list. 

 Ruža Hrga iz predsjedništva ‘Katarine Zrinske’ jučer na Vladi promaknuta za pomoćnicu ravnatelja HZZ-a

Na istoj je sjednici Vlade za pomoćnicu ravnatelje HZZ-a (Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za tržište radi i politike zapošljavanja) imenovana Ruža Hrga, članica predsjedništva zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“, u kojem predstavlja žene HDZ-a iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ova socijalna radnica do sada je bila na funkciji v.d. predstojnice HZZ-a u područnom uredu Bjelovar.

Tko su žene u predsjedništvu HDZ-ove ZŽ “Katarina Zrinska” koja je podržala ratifikaciju IK?

O HAKOM-u i natječaju

Kako navodi Jutarnji list, za nove članove Vijeća HAKOM-a bilo je pristiglo 40 prijava, među kojima i ona Tonka Obuljena koji je bio član Vijeća HAKOM-a od 2009. do 2013., a bio je i ravnatelj tadašnje Hrvatske agencije za telekomunikacije od 2006. do 2008. godine.

Inženjer u OiV-u, Obuljen je u HAKOM-u radio i nakon izlaska iz Vijeća 2013., a godinu poslije zaposlio se na mjestu inženjera u Odašiljačima i vezama gdje radi do imenovanja na novu poziciju.

HAKOM je nacionalna regulatorna agencija za područje elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga, a to je tržište vrijedno čak 16 milijardi kuna. Stoga je pozicija predsjednika Vijeća i njegovih članova vrlo moćna.

Kako imenovanje komentira ministrica kulture?

Ministrica kulture Obuljen Koržinek nije glasala o imenovanju svoga brata jer, kaže, “ovaj tjedan nije bila na Vladi”.

“Tonko Obuljen prijavio se na javni poziv za člana HAKOM-a. U ranijim mandatima bio je ravnatelj Agencije i član Vijeća HAKOM-a. Imenovanje članova Vijeća provodi se u zakonom propisanoj proceduri za što je nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture”, poručila je za Jutarnji list.

Podsjetimo, pitanje sukoba interesa postavljalo se i jer Hrvoje Koržinek, muž ministrice je voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine u Upravi za zaštitu kulturne baštine, a ministrica mu je nadređena.

Povjerenstvo za sukob interesa prije godinu dana zaključilo je da nije potrebno pokrenuti postupak protiv ministrice Obuljen budući da svom suprugu nije direktno nadređena, a nakon što je od Povjerenstva mišljenje zatražio Narod.hr.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list