Vlada odustaje od reforme školstva?

Usprkos upornim ponavljanjima Tomislava Karamarka i Predraga Šustara kako reforma školstva ide dalje, nova Vlada očito nema nikakvih ozbiljnih planova za njezino provođenje jer za nju nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz EU, tvrde izvori dobro upućeni u sustav obrazovanja i njegovu reformu, piše Tportal.

Upravo takav zaključak se može izvući iz danas objavljenog dokumenta koji se zove Indikativni godišnji plan objave operacija/projekata – ESF.

Naime, kako je već više puta najavljivano, bilo je planirano da će Vlada u 2016. godini povući 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika potrebnu za provođenje kurikularne reforme. Ti novci trebali su biti izravno povučeni, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njihovo povlačenje odgovorni su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj, prenosi Tportal.

Ta sredstva su bila ključna za provođenje reforme jer drugi izvori nikada nisu ni bili planirani. Naime, nikada nije bilo govora da bi novac za reformu bio izdvojen iz proračuna jer se on može dobiti iz fonda.

Upućeni smatraju da je to jasan znak da ova vlast odustaje od kurikularne reforme. Naime, čak i da se eksperimentalna provedba reforme odgađa za sljedeću godinu, ova bi se sredstva trebala iskoristiti za razne pripreme – za obrazovanje nastavnika, za izvrsnost, za vrednovanje itd. Ta su sredstva inicijalno bila planirana, no od smjene vlasti razgovori o tom planiranju su prestali.

Reagirao i ministar Šustar

Ministar Šustar jutros je bio zauzet konferencijom za novinare pa do njegovih komentara do sada nismo mogli doći.

No nakon konferencije za televiziju N1 i druge medije izjavio je da su sredstva za reformu kurikuluma iz proračuna osigurana, da se najesen kreće s eksperimentalnom probom i da je sada najvažnija javna rasprava.

“Ono što je ključno je da su sredstva državnog proračuna osigurana i zajedno s kolegama ćemo izraditi prijavu na Europski socijalni fond kada za to dođe vrijeme. Cilj je da se krene s eksperimentalnom probom ove jeseni, od toga se ne odustaje. Treba vidjeti, ono što je sada važno je javna rasprava. Ja se nadam da ćemo stići na vrijeme”, rekao je Šustar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal/N1
Photo: fah