Vlada usvojila amandman Mosta: Uredu Stjepana Mesića uzimaju 600.000 kuna i daju ih civilnim invalidima Domovinskog rata

Foto: fah

Vlada je prihvatila amandman na prijedlog državnog proračuna, a kojim je Most nezavisnih lista predložio da se sredstva namijenjena uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića dodjele civilnim invalidima Domovinskog rata, stoji u objavi Mosta na Facebook stranici.

Amandmanom je predloženo da se 600 tisuća kuna namijenjenih uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića dodjeli civilnim invalidima Domovinskog rata.

[AMANDMAN USVOJEN!]MOST nezavisnih lista jučer je uputio amandman na proračun za ovu godinu kojim je predloženo da se…

Posted by MOST nezavisnih lista on 16. ožujka 2016

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov najavio je u srijedu izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti te potvrdio da će Vlada djelomično prihvatiti amandman Mosta na prijedlog ovogodišnjeg proračuna kojim traže smanjenje izdvajanja za Ured bivšeg predsjednika od 600 tisuća kuna.

“Amandman će biti prihvaćen u određenoj mjeri što se tiče financijskih sredstava, a nadam se da će se ići i prema promjeni zakona o Uredu bivšeg predsjednika”, rekao je Petrov novinarima u Banskim dvorima gdje Vlada na zatvorenom dijelu sjednice raspravlja o amandmanima na proračun.

Čelnik Mosta pritom je, kao primjer, naveo Njemačku gdje se do pet godina nakon prestanka obnašanja dužnosti može koristiti ured, ali i, ističe Petrov, javnosti dati na uvid “što ste postigli do tog trenutka”.

“Prošlo je već deset godina i uopće ne vidimo razloga zbog čega bi se trebale trošiti stotine tisuća kuna, uz osiguranje i više od milijun kuna, a iskreno efekt ne vidimo”, ustvrdio je.

Na Mostov prijedlog oštro je u srijedu reagirao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić koji to drži “perfidnim pokušajem” ukidanja Ureda bivšeg predsjednika od strane onih koji, kako tvrdi, dovode demokraciju u pitanje i smeta im njegova čvrsta privrženost antifašizmu.

Most također amandmanom predlaže da se dio sredstava namijenjenih političkim stranakama prebaci na razvoj Hrvatske zaklade za znanost, a Petrov kaže kako smatraju da bi političke stranke “tu trebale pokazati sluh i solidarizirati se sa znanošću”.

Novinare je zanimalo i njegovo stajalište o izjavi prvog potpredsjednika Vlade i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je u utorak kazao kako je smijenjen glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, dok je ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić u srijedu u Saboru kazao kako Dominić nije smijenjen.

“Ne bih ulazio u komentar što tko govori. Znam da će postojati reorganizacija unutar MUP-a i u sklopu nje događat će se određene promjene. I to je to. (…) Možda je to gospodin Karamarko doživio kao smjenu, a gospodin Orepić kao premještaj s jedne na drugu dužnost, ali u to ne bih htio ulaziti. To trebate pitati gospodina Karamarka i gospodina Orepića“, kazao je Petrov.

Vlada je u srijedu imenovala Petrova da vodi pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama, a on kaže kako se nada postizanju kompromisnog dogovora. S Vladine strane postoji dobra volja, rekao je te izrazio nadu da će isto tako biti i sa sindikalne strane, odnosno da su svi svjesni “situacije u kojoj se nalazimo”. Pregovori počinju u ponedjeljak.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah