Vlada zbog štednje predlaže da se Mesiću ukine ured!

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice u srijedu, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog “trenutnih gospodarskih uvjeta” ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi „bivši“ predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina, a Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je “opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina“.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, „posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje“, a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Mesić je bio predsjednik Republike u dva mandata, od 2000. do 2010. godine.

Dok je broj nezaposlenih za mandata bivše SDP-ove vlasti varirao oko tristo tisuća ex predsjednik Stjepan Mesić lutao je svjetskim bespućima na račun poreznih obveznika. Bio je također povremeni komentator i relativno čest gost emisije “Intervju tjedna” kao stručnjak za ustaše i fašizam.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Heinrich-Böll-Stiftung