UiO protiv takvog načina financiranja: Znate li koliko stranke dobivaju iz državnog proračuna?

Foto: fah

U Vrgorcu, sukladno odlukama Gradskog vijeća – za rad stranaka dijele siću, piše Slobodna Dalmacija.

Vladajuća Nezavisna lista mladih dobit će tako za ovaj mjesec sedam kuna, što znači da svi zajedno imaju za jednu kavu, a HDZ niti toliko – samo 6,30! SDP-ovcima, sukladno malom broju vijećnika – pripadaju tek dvije kune i 10 lipa! Summa summarum, Grad Vrgorac će za rad političkih stranaka trošiti cijelih 15 kuna i 40 lipa mjesečno, što znači da svi zajedno – desni, lijevi i nezavisni – mogu na coca-colu, ali tako da svatko ponese slamku.

“Meni je bivša HDZ-ova vlast ostavila Grad u milijunskim dugovima, pa drugog izbora nije ni bilo. Prije smo što na vijećničke naknade, koje sada simbolično iznose kunu, što na novac za financiranje političkih stranaka, trošili oko 230 tisuća kuna godišnje, a to su troškovi dvaju projektnih dokumentacija”, kaže gradonačelnik Ante Pranić.

Stranke iz gradskog i državnog proračuna svake godine dobivaju milijune, pa čak stanove i prostore u najam po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

Financiranje parlamentarnih stranaka – što će u svezi s tim učiniti nova Vlada i Sabor?

Kako se iz proračuna financiraju političke stranke?

Zanimljivo je da osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju milijune iz proračuna, protiv čega se zalaže udruga U ime obitelji.

“Ove godine biti će potrošeno 55 milijuna kuna novca hrvatskih građana za redovito financiranje parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih kandidata“, upozorila je 2016. godine predsjednica Transparency International Hrvatska, Davorka Budimir.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna iz državnog proračuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna.

Ove stranke dobivaju milijune iz proračuna, a prostore u centru grada za ‘kikiriki’

Taj iznos je bio manji, ali SDP-ova vlada odlučila je da će izdvajati više za zastupnike – Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u prosincu 2014. godine povećao je za 5 milijuna kuna novac namijenjen financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr