Vukovarska bolnica obilježila Dan ustanove: 161. obljetnica osnutka

Foto: Modzzak, commons.wikimedia.org

Svečanom sjednicom Upravnog vijeća i dodjelom priznanja umirovljenicima, Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana Vukovar obilježila je 161. obljetnicu osnutka.

Po riječima ravnateljice Vesne Bosanac, vukovarska bolnica raspolaže sa 130 ugovorenih bolničkih postelja, a o pacijentima skrbi 630 zaposlenika.

„Situacija s liječnicima je dobra. Na odjelima gdje imamo manjak liječnika koristimo usluge umirovljenika koji rade po četiri sata dnevno, a pomažu nam i kolege iz KBC Osijek i bolnice u Vinkovcima. Vukovarska bolnica je mala bolnica, ali pružamo veliki dijapazon usluga tako da su naši građani zadovoljni“, rekla je Bosanac.

Prva bolnica u Vukovaru podignuta je iz zaklade Ane Magotay, supruge gradskoga suca i otvorena 17. listopada 1857. godine, a kao Opća bolnica Milosrdnih sestara sv. Križa utemeljena 1939. i na današnjoj lokaciji je od 14. rujna 1940. Novi bolnički objekt završen je 1976. Tijekom srpnja 1991. formirana je ratna kirurgija i opremljeno sklonište, a granatiranja i napadi velikosrpskih agresora počeli su u kolovozu te godine.

Do 20. studenog 1991. bolnica je zbrinula 4000 ranjenika, od kojih je 2250 podvrgnuto dugotrajnim operacijama. Na bolnicu je padalo svakodnevno prosječno 700 granata. Nakon 20. studenog 1991. odvedeno i pogubljeno na Ovčari je 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 18 djelatnika bolnice. Obnova vukovarske Opće bolnice počela je nakon reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv