Vukovarski HDZ traži od premijera hitnu provedbu Zakona o prebivalištu; HDSSB nije bio za dogovor

Pošto nije uspjela za danas sazvana konstituirajuća sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća, vukovarski HDZ javno je pozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića da hitno provede odredbe Zakona o prebivalištu jer smatra da se se jedino dosljednom provedbom tog zakona može osigurati da se budući sazivi vukovarskoga Gradskog vijeća ne dovode u “pat-poziciju” tako da o njegovu sastavljanju i radu odlučuju stranke i pojedinci koji u nj ulaze s najmanje glasova osvojenih na izborima.

“U Vukovaru nemamo niti popis stanovništva, niti popis birača. Sve su to izmišljene brojke. Pozivam premijera neka provede Zakon o prebivalištu u ovome gradu i neka građani ovoga grada odlučuju o svojoj sudbini, ali samo oni građani koji doista žive u Vukovaru. Onda ovakvih situacija više nećemo imati, kao što nećemo imati niti međunacionalnih i bilo kakvih drugih problema”, izjavio je novinarima nakon neuspjele konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Pilip Karaula.

Potvrdio je da je HDZ uoči konstituirajuće sjednice pokušao razgovarati s predstavnicima Saveza za Hrvatsku, u čije je ime u Vijeće izabrana Slavica Jelinić iz HDSSB-a, koja se danas nije pojavila, ali, dodao je, u tom savezu nisu bili zainteresirani za razgovor.

“Mi smo kao koalicija SDP-a, HNS-a i SU-a bili na tragu da se formira Gradsko vijeće. Davali smo prijedloge i za mandatnu komisiju i za komisiju za izbor i imenovanje, što je bio preduvjet da bi se došlo do točke izbora predsjednika Vijeća, ali Vijeće nije konstituirano. Slijedi nam novi pokušaj konstituiranja”, izjavio je novinarima predsjednik vukovarskoga SDP-a, vijećnik Goran Bošnjak, ocjenjujući kako se SDP na konstituirajućoj sjednici ponašao konstruktivno.

Također je rekao kako SDP ne namjerava dati potporu kandidatu HDZ-a za predsjednika Vijeća jer smatra da bi, pošto je za gradonačelnika izabran kandidat HDZ-a Ivan Penava, “bio dobar balans” kada bi ta dužnost pripala vijećniku SDP-a kao drugoj političkoj opciji po snazi.

Po mišljenju Igora Gavrića iz HSP-a dr. Ante Starčevića, koji je bio kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ za predsjednika Gradskog vijeća, “u Vukovaru su ponovno na djelu političke igre” zbog kojih trpe svi građani.

Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je kako je SDSS očekivao takav “rasplet situacije oko konstituirajuće sjednice Vijeća” te da nije mogao poduprijeti kandidata koalicije na čelu s HDZ-om, a drugačiji dogovor SDSS nije postigao.

Po njegovim riječima, u SDSS-u smatraju kako bi najbolje rješenje bilo da vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić podupre koaliciju na čelu s HDZ-om, čime bi ta koalicija imala većinu u Gradskom vijeću.

Suzdržanost vijećnika SDSS-a prilikom glasovanja za kandidaturu Gorana Bošnjaka (SDP) za predsjednika Gradskog vijeća, Milaković je opravdao tvrdnjom kako SDSS nema nikakvog razloga poduprijeti kandidata SDP-a koji ne može proći.

Na pitanje novinara bi li SDSS – u interesu građana Vukovara i da ponovno ne bude prijevremenih izbora – bio spreman poduprijeti kandidata HDZ-a za predsjednika Gradskog vijeća, odgovorio je kako “za tako nešto ima jako malo prostora, ali ga ima”.

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici nije konstituirano jer nijedan od dvojice kandidata za predsjednika Vijeća – Igor Gavrić (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ) i Goran Bošnjak (SDP-HNS-SU) nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika, među kojima zbog nepoznatih razloga nije bilo vijećnice HDSBB-a Slavice Jelinić, koja bi se u javnosti percipira kao vijećnica koja bi trebala donijeti prevagu.

Naime, nasuprot deset vijećnika koalicije na čelu s HDZ-om, isto je toliko vijećnika koalicije na čelu sa SDP-om i SDSS-om, koje su se u dosadašnjih nekoliko saziva Vijeća međusobno podupirale.

Konstituirajuća sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća, koja je nekoliko puta prekidana radi međustranačkih dogovora, počela je izborom mandatne komisije u koju su izabrani po jedan vijećnik HDZ-a, HSP-a AS i SDP-a, a čiji izbor nisu poduprli jedino vijećnici SDSS-a i SNS-a. Izabrana je i komisija za izbor i imenovanje, a vijećnici se nakon toga nisu složili oko izbora za predsjednika Gradskog vijeća. Za Igora Gavrića glasovalo je deset vijećnika HDZ-a i HSP-a AS, a protiv je bilo isto toliko vijećnika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a. Kandidata SDP-a Igora Bošnjaka poduprla su samo četiri vijećnika te stranke i HNS-ov vijećnik Nenad Bučko. Vijećnici SDSS-a i SNS-a bili su suzdražni, a protiv su bili vijećnici HDZ-a i HSP-a AS.

Gradsko vijeće Vukovara može se konstituirati u tri pokušaja. Pošto je propala današnja konstiturajuća sjednica, nova se mora održati u idućih 30 dana, a ako se Gradsko vijeće ni tada ne konstituira, treća se sjednica saziva u idućih 30 dana. Ako se Gradsko vijeće ni tada ne konstituira, slijede prijevremeni izbori.

Današnja konstituirajuća sjednica sazvana je pošto su 15. lipnja u tome gradu održani prijevremeni izbori na kojima je najviše uspjeha imala koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ, koja će imati deset vijećnika. Po pet vijećnika imat će koalicija SDP-HNS-SU i koalicija srpskih stranaka SDSS-SNS-NSS. Jednog vijećnika imat će koalicija HDSSB-HSP AS HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH. Gledano po političkim strankama, u Gradskom vijeću sedam je vijećnika HDZ-a, po četiri SDP-a i SDSS-a te tri vijećnika HSP-a AS, a po jednog vijećnika imaju HNS, HDSSB i SNS.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: Narod.hr/Hrvoje Pilić