Za 40 posto birača SDP-a izgledna je podjela na dvije socijaldemokratske stranke

SDP
Zagreb, 24.04.2016 - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Davor Bernardiæ (na fotografiji) i Peða Grbin održali su press konferenciju na kojoj se govorilo o rješenju za ovršene graðane i aktualnim politièkim temama. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Drugi dio ovomjesečnog Hrejtinga objavljenog u u dnevniku HRT-a tiče se stanja u SDP-u. Uvjerljiva većina SDP-ovih birača smatra da će jedan SDP uskoro biti – dva SDP-a.

Više od polovice SDP-ovih birača (56,4%) kaže da su uzroci SDP-ovih problema i sukoba pojedinci koji su osobni interes stavili ispred interesa stranke, građana i države (30,7%), a zatim i “zaraćene” frakcije (25,7%).

Oko četvrtine ispitanika smatra da su i sadašnji Grbinov i bivši Bernardićev tim nedorasli odgovornoj ulozi koju podrazumijeva titula “predsjednik velike stranke” (11,9%) ili, pak, da je vlast slast, što znači da im je uzrok svih SDP-ovih problema u činjenici što je uglavnom u oporbi (10,9%).

Krivicu za sve stranačke nevolje 24,3 posto lijevo orijentiranih birača podjednako svaljuje na sadašnjeg i bivšeg predsjednika. Da je Davor Bernardić glavni krivac misli njih 22,3%, nešto manje (20,6%) da je to Peđa Grbin (20,6 %), a da su za ovo stanje u SDP-u krivi svi dosadašnji predsjednici osim Ivice Račana misli 18% ispitanika.

Zanimljivo je da se manje od 3% SDP-ovih birača slaže s učestalom tezom stranačkih veterana kako je začetnik podjela i sukoba Zoran Milanović.

Kako SDP-ovi birači vide rješenje ovog raskola u stranci?

Uvjerljiva većina, njih 40,9% smatra da će jedan SDP uskoro biti dva SDP-a. Jedan na čelu s Peđom Grbinom na čelu, a drugi – novi, čisti, autohtoni ili kako se već bude zvao taj SDP, bit će stranka koju će osnovati izbačeni saborski zastupnici sad okupljeni u Klub socijaldemokrata.

Za 21,6% ispitanika najizgledniji rasplet glasi: Peđa Grbin odlazi, dolazi novi predsjednik, ali nema povratka bivših članova. Najmanje (16,1%) je zagovornika scenarija prema kojemu se vraćaju svi izbačeni, potom se bira novo vodstvo, ali u njemu nema nikoga od glavnih predstavnika sukobljenih struja. Kako bi SDP na kraju mogao završiti nije se usudilo predvidjeti čak 21,5 posto birača te stranke.

Koja struja ima veću potporu SDP-ovih birača?

Tek 10,8% SDP-ovih birača podupire novi saborski Klub koji su osnovali Davor Bernardić i njemu bliski ljudi. Gotovo četiri puta veću potporu (39,7%) uživa aktualno vodstvo na čelu s Peđom Grbinom. Ali Grbinov tim ne može proglasiti pobjedu u ovom unutarstranačkom ratu kad se uzme u obzir da 39,4% SDP-ovih birača ne želi nijednu od dviju struja, dok su podjednako prihvatljive obje – za samo 6,6% njih.

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna mogućnost pogreške je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT