Zadar: Ni HDZ ni SDP nemaju većinu – suradnja s Eniom Meštrovićem bit će nužna?

Foto: fah

Na izborima u Zadru 3. mjesto u gradskom vijeću osvojila je lista performera Enija Meštrovića, poznatog i pod pseudonimom “Ričard”.

Budući da ni HDZ ni SDP neće moći samostalno postići većinu u gradskom vijeću, suradnja s ovim neobičnim političarem bit će, izgleda nužna.

Enio Meštrović u izbornoj je noći euforično se zabavljao slaveći izborni uspjeh.

Pri izboru gradonačelnika najveći broj glasova osvojio je kandidat HDZ-a i partnera Branko Dukić (38,47%), a slijedi bivši Mostovac Marko Vučetić koji je izašao kao kandidat niza stranaka među kojima je i SDP te osvojio 26,32%.
Slijedi Enio Meštrović s 23,49%.

Pri izboru za gradsko vijeće poredak je također takav. Sasvim jasno da je rezultat HDZ-ove koalicije od 34,61 posto ispod očekivanja jer više ne mogu samostalno do većine u Gradskom vijeću, a SDP nije mogao više od 24,02 posto jer je Meštrović uzeo senzacionalnih 21,85 posto. U mandatima to izgleda ovako: HDZ-ova koalicija 11, SDP-ova koalicija 8, lista Enija Meštrovića 7 i Domovinski pokret jedan mandat.

– Ma nije me ni briga za taj drugi krug. Bilo bi dobro, jer bi se Ričardov show nastavio, ali u posljednjih godinu dana toliko mi se lijepih stvari u umjetnosti i životu uopće dogodilo, da mi drugi krug ništa ne znači, rekao je u prvoj izjavi Enio Meštrović, prenosi Zadarski list.

Osim što ga doživljavaju kao sastavnim dijelom antihadezeovske političke scene, što od Meštrovića očekuju u SDP-u?

-Enio je kao takav nastupio iako je Ričard nastupio kao otuđena duša prototipa HDZ-ovca uz vola 90-tih godina. Mislim da je i taj ironijski element pridonio raskrinkavanju onoga i onih politika koje su grad Zadar dovele u ovakvo stanje. Enio Meštrović je čovjek kojeg od kojeg očekujemo podršku kao što bismo mu je i mi dali. Enio je integriran u demokraciju i slobodu grada Zadra – izjavio je u ime koalicije koja ga je podržala u trci za gradonačelnika Marko Vučetić.

Što se njegovog rezultata tiče, Vučetić je, čini se, zadovoljan:

-Prema trenutnim rezultatima izgledno je da se u Zadru dogodila demokratska revolucija odnosno da Zadar 2021. godine započinje s jednim novim kalendarom, a to je demokratski kalendar. Grad Zadar je prestao biti utvrdom HDZ-a i postao je slobodan grad. Danas je prvi dan slobodne grada Zadra. Mi smo sretni i građani grada Zadra trebaju biti sretni i ta naša politička sreća će postati sastavni dio javnih politika, zaključio je Vučetić očito očekujući dogovor s Meštrovićem.

Aktualni gradonačelnik Branko Dukić komentirao je dosadašnje rezultate

– Zahvalio bih prije svega svim biračima koji su glasovali za mene i HDZ. I dalje smo najveća stožerna stranka u gradu Zadru i idemo dalje. Što se tiče mene, vjerojatno idem u drugi krug. Tko god bude u tom krugu, a za sada je to vjerojatno Marko Vučetić što su ankete i predviđale, tako da to nije ništa spektakularno. Inače, ankete govorile u našu korist, odnosno predviđale su našu pobjedu u koju i ja vjerujem, rekao je Dukić te komentirao i liste:

– Što se tiče lista, mi smo i dalje najveća stranka iako još nisu svi listići obrađeni. Već smo objavili proračun za 2021. ,ali reći ćemo i onaj za 2022. i ne vidim nikakvih problema oko toga. Grad Zadar se mora razvijati sa svim projektima koje smo planirali i vjerujem da će to ostali i prihvatiti, istaknuo je Dukić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr