Zagreb pride i Trans Aid traže da ‘muškarci koji se osjećaju kao žene’ mogu biti prihvaćeni u skloništa za žene

Foto: fah

LGBT udruge Zagreb pride i Trans Aid su u javnoj raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije zatražile da ‘muškarci koji se osjećaju kao žene’ mogu biti prihvaćeni u skloništa za žene:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj transžene [muškarci koji se izjašnjavaju kao žene] doživljavaju više ozbiljnijih oblika nasilja u usporedbi s drugim ženama, a postoje i ozbiljne institucionalne prepreke u postupku prijavljivanja. Zbog tog je razloga potrebno značajno unaprijediti postupak pravnog priznavanja roda tako da se on temelji isključivo na principu samoodređenja te uvesti promjene u odnosu na zahtjeve za prihvat u skloništa za žrtve nasilja.” (str. 4. i 13. javne rasprave u aplikaciji E-savjetovanja)

Drugim riječima, ove LGBT udruge traže da Hrvatska poput Argentine (2013.), Danske (2014.), Irske (2015.), Malte (2015.), Norveške (2016.) i Belgije (24. 5. 2017.) ozakoni promjena spola u dokumentima na temelju obične izjave nadležnom državnom tijelu kako bi muškarci koji se osjećaju kao žene mogli ući u skloništa za žene ako su žrtve nasilja.

Važno je istaknuti da Zagreb pride i Trans Aid ovo traže upravo kao mjeru provedbe Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija, s obzirom da u sebi sadrži rodnu ideologiju, primjenjuje mehanizme zaštite žena od nasilja i na muškarce koji se izjašnjavaju da su žene – kao da su žene. Naravno, svi građani trebaju biti zaštićeni od nasilja, pogotovo najranjiviji – djeca, žene i starije osobe, no kao što je više puta isticano u javnoj raspravi – Istanbulska konvencija zloupotrebljava zaštitu ovih ranjivih skupina od nasilja kako bi nametnula svima rodnu ideologiju, koja će u konačnici dovesti do novog nasilja i neugodnosti za žene – u ženskim skloništima, svlačionicama, sportovima, školama – jer omogućuje muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene zakonski status “žene”.

Nažalost, LGBT udruge koriste patnje osoba koje osjećaju da su drugog spola kako bi u društvu na različite načine ozakonile rodnu ideologiju. Te osobe svakako trebaju naše brige i molitve, i trebaju biti zaštićene od nasilja, no odgovor na njihove probleme nije rodna ideologija, kao što primjerice odgovor na patnje i probleme radnika u 19. i 20. stoljeću i danas – nije komunistička ideologija.

Ako se Istanbulska konvencija ratificira – Zagreb pride, Trans Aid i ostale LGBT udruge će u Hrvatskoj tražiti donošenje “zakona o rodnom samoodređenju” na temelju odredbi Istanbulske konvencije. To bi otvorilo vrata scenariju sličnom onome u Kanadi kada se muškarac predstavljao kao žena te ulazio u skloništa za žene žrtve nasilja kako bi ih napastovao. Država Ontario je 2012. donijela tzv. zakon o rodnom identitetu koji omogućuje “transrodnim osobama” – muškarcima koji se izjašnjavaju da su žene – korištenje prostorija (zahoda, svlačionica, skloništa i sl.) namijenjenih ženama, i obratno. Zakon o rodnom identitetu omogućio je Christopheru Hambrooku da pod imenom Jessica uđe u skloništa za žene i napastuje jedne od najugroženijih žena – one koje su već pretrpjele nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Istanbulska konvencija, čiju je ratifikaciju najavio premijer Plenković, nastavljajući tako politiku Zorana Milanovića, kao trojanski konj donosi rodnu ideologiju u paketu s pozitivnim odredbama za zaštitu žena od nasilja, kojih je većinu je Hrvatska već preuzela ili već ima u svojem zakonodavstvu. To znači da nije neophodno ratificirati Istanbulsku konvenciju kako bi se zaštitilo žene od nasilja, nego dosljedno provoditi postojeće kvalitetnu zakonodavstvo, na što je udruga U ime obitelji upozoravala.

S obzirom da hrvatski zakoni već sadrže najsuvremenije odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – 7. srpnja 2017. Sabor je donio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usklađen s pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije – Vlada premijera Plenkovića trebala bi odustati od ratifikacije opasne i nedvojbeno sporne Konvencije te povući potpis kojeg je na nju stavio Zoran Milanović 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.