Zagrebački gradonačelnik Tomašević zabranio zastave Hoda za život, pa objesio LGBT zastave

Foto: fah, narod.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podignuo je u središtu Zagreba LGBT zastave, koje se njemu očito sviđaju i odgovaraju njegovom svjetonazoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je epilog zbivanja nakon što su koordinatori Hoda za život u Zagrebu najavili da će se, kao i prethodnih godina, u Zagrebu od 12. svibnja, zavijoriti zastave Hoda za život. Gradonačelnik Tomašević je tada, kako smo pisali, intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava Hoda za život. Inače, izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića.

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. 4. 2022. istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje 10 zastava Hoda za život u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada Zagreba.

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tomašević tvrdi da su ga tražili pokroviteljstvo: Hod za život sazvao konferenciju za novinare o neistinitom informiranju javnosti

> Hod za život: Očekujemo isti tretman kao i ostale manifestacije u Zagrebu, ovo je diktatorski pristup

Retroaktivna promjena procedure

Iz Grada su informirali Hod za život da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana izdano pozitivno mišljenje.

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od grada određenoj proceduri.

Samovolja Tomaševića

Ova samovolja gradonačelnika Tomaševića ilustrira nepoštovanje procedura i nadležnosti, rušenje demokratskih standarda grada Zagreba i diskriminiranje svih onih građana Zagreba s čijim se stavovima i aktivnostima g. Tomašević ne slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nasilno nametanje svjetonazora povezano sa zastavama, vidljivo je, nažalost i u stalnim napadima na pravo liječnika na priziv savjesti u bolnici Sv. Duh i zloupotreba bolesti 6-mjesečne bebe Grge za promicanje usmrćivanja nerođene djece, feticida i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun.

Gradonačelnikove neistine

Gradonačelnik je čak tvrdio da su ga organizatori Hoda za život tražili pokroviteljstvo, što su oni demantirali.

“Ne slažem se s ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. Također, kao gradonačelnik dajem finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama te za postavljanje zastava na gradske jarbole”; objavio je gradonačelnik Tomašević na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod za život nakon toga je sazvao konferenciju za novinare o temi zastava i gradonačelnkovom neistinitom informiranju javnosti.

Dr. Markić: Neistina je da je Hod za život tražio Tomaševića pokroviteljstvo

Željka Markić, liječnica i nacionalni koordinator Hoda za život reagirala je na objavu gradonačelnika Tomaševića, kako je od njega zatraženo pokroviteljstvo te ga je on uskratio, jer se, kako je rekao, Hod za život ne poklapa s njegovim vrijednostima.

„Gradonačelnik je iznio neistinu da ga je Hod za život zatražio pokroviteljstvo. To je neistina kojom Tomašević želi opravdati svoje diktatorsko ponašanje. Postoje dvije vrste pokroviteljstva i Hod za život nije tražio niti jedno. Hod za život nikad ne bi tražio pokroviteljstvo političara koji napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Hod za život nikad ne bi zatražio pokroviteljstvo od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnog nerođenog djeteta čak i kad dijete može preživjeti izvan majčine utrobe“, izjavila je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.