Zagrebparking predlaže drastično poskupljenje parkiranja

Foto: fah

Zagrebparking predložio je u srijedu poskupljenje parkiranja u Zagrebu, koje bi u prvoj zoni trebalo poskupjeti dvostruko, sa šest kuna po satu na 12 kuna, u drugoj bi se zoni umjesto tri kune plaćalo pet kuna, a parkiranje u trećoj zoni poskupjelo bi sa 1,5 kune na dvije kune.

Cijena dnevnih parkirališnih karata, komercijalnih parkirališnih karata (tjedna, mjesečna, godišnja) i povlaštenih parkirališnih karata ostaju nepromijenjene, navodi se u priopćenju Zagrebparkinga, podružnice Zagrebačkog holdinga, u povodu javne rasprave o prijedlogu novoga Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža, koja traje od 11. lipnja do 11. srpnja.

Predlaže se i poskupljenje parkiranja u javnim garažama pa bi sat parkiranja u garaži Tuškanac stajao deset kuna umjesto dosadašnjih pet, na Langovu trgu i u garaži u Petrinjskoj parkiranje bi se plaćalo sedam, a ne četiri kune, a cijene bi se povećale i u ostalim javnim garažama Zagrebparkinga.

Predloženo poskupljenje objašnjavaju kao mjeru ekološki odgovornog poslovanja, u svrhu smanjenja prometnih gužvi na prometnicama i parkiralištima i smanjenja onečišćenja zraka, te poticanja građana na korištenje javnog gradskog prijevoza u centru grada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je prije dva mjeseca novinarima, koji su tražili komentar tada još neslužbenih informacija o poskupljenju parkinga, da Zagrepčanima neće “narasti tlak” zbog toga. “Zbog poskupljenja Zagrepčani ne bi trebali imati problema s hipertenzijom“, kazao je Bandić.

Izvor: Hina/sv