Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Izmjene tog zakona bi, kako ističu u Vladi, trebale pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana. No oporba i dio javnosti zakon nazivaju ‘lex šerifom’ jer će, smatraju, načelnici, gradonačelnici i župani postati nesmjenjivima, javlja HRT.

Predloženim izmjenama, tumače u Vladi, jača se neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su s dvanaest na šest mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika.

Tijek rasprave pratite u nastavku:

10,18 sati

Sabor je nakon stanki nastavio raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

10,15 sati

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako Hajdukovićeve tvrdnje o neučinkovitom upravljanju državnim tvrtkama.

Hajduković je kazao kako Bačić zloupotrebljava institut stanke jer se referira na izlaganja drugih zastupnika, a ne o temi koju su prijavili.

“Vi ste svjesno prekršili poslovnik”, kazao je predsjedavajući Gordan Jandroković

10,10 sati

Milorad Batinić (HNS) također je zatražio povredu poslovnika. Kazao je kako je Glasnović uvrijedio stranku.

10,08 sati

Peđa Grbin (SDP) zatražio je povrednu poslovnika utvrdivši da je Glasnović odstupio od općih pravila ponašanja u Sabora.

“Govorivši o zaštićenim najmoprimcima, sve ih je nazvao banditima. Oni nisu odgovorni zato što su se tu našli”, kazao je Grbin.

10,00 sati

Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) kazao je kako je Sabor postao “mjesto za kukanje” komentirajući 15-satnu raspravu o povjerenju Vladi, te upozorio da zbog neriješenih problema u pravosuđu tapkamo na mjestu.

“Naše pravosuđe tapka na mjestu. Jedna sutkinja je uhićena zbog koruptivnih radnji. HNS je zalutao, to nema veze s hrvatskim”. Upozorava Glasnović da HNS predlaže da se zakonom produži vraćanje stanova otetih u komunizmu na 10 godina, čime će se legalizrati komunistička otimačina

“Predsjednica govori o interesnim skupinama. Koje su to skupine? Jesu li to državna poduzeća u koja se uvukao HNS. Tamo su se ubacili i žive kao bubreg u loju. Tapkamo na mjestu kao u bivšoj državi koju je vodio bravar. Bez remonta pravnog sustava mi ne idemo nigdje. Sjedimo tu i jedan drugom govorimo gluposti – verbalna dijareja”, kazao je Glasnović. Predlaže uvođenje noćnih sudova za ubrzavanje pravosudnih procesa i remont pravnog sustava.

9,55 sati

Domagoj Hajduković (SDP) govorio je o stanju u tvrtki Hrvatske šume

“Ta tvrtka gospodari s jednim od rijetkih resursa koje su još uvijek u našem vlasništvu. Pitam se tko zaista gospodari tom tvrtkom. Nadzornom odboru istekao je mandat 2016. godine, a unatoč imenovanjima od strane Vlade, te se promjene još ne vide u Sudskom registru”, kazao je Hajduković.

Kazao je kako država državnim tvrtkama ne gospodari odgovorno.

9,48 sati

Goran Aleksić (SNAGA/Živi zid) govorio je o Privrednoj banci Zagreb koja je dobila nagradu Zlatna kuna kao “super gospodarstvenik”. Banku je optužio za nezakonito poslovanje zbog “nezakonitih kamatnih stopa”.

“PBZ i nakon presude ugovara fiksnu kreditnu maržu veću od početne kamatne stope. PBZ i dalje primjenjuje nepoštene ugovore i krši zakon. HGK jednom takvom kriminalcu daje Zlatnu kunu. PBZ je kriminalac koji je nezakonito stekao milijune kuna na temelju nezakonitih kamatnih stopa”, kazao je Aleksić.

9,30 sati

Sabor je i danas rad počeo stankama. Klubovi zastupnika HDZ-a i SDP-a tražili su stanke zbog aktualne političke situacije, Željko Glasnović (nezavisni) zbog stanja u pravosuđu, a Miro Bulj (Most) zbog stečajnog postupka Dalmatinke. Goran Aleksić (Živi zid/SNAGA) stanku je tražio kako bi govorio o nezakonitom poslovanju PBZ-a.

Izvor: narod.hr/hrt/dnevnik.hr