Zastupnici upozorili na pad domaće proizvodnje vina

Foto: Getty images

Novi zakon o vinu trebao bi pojednostavniti zakonodavni okvir i olakšati vinarima pristup tržištu, a zastupnici su u srijedu u saborskoj raspravi o konačnom tekstu zakona upozorili na pad domaće proizvodnje vina i istaknuli da su potrebne konkretnije mjere borbe protiv zlatne žutice, bolesti vinoze loze.

Od ulaska u EU domaća proizvodnja vina pala je oko 40 posto, upozorili su u raspravi Davor Vlaović (HSS) i Ivan Pernar (Živi zid).

Zbog pada proizvodnje, nismo zadovoljni sektorom vinarstva i vinogradarstva, 5000 tona se izvozi, više od 26 tisuća tona se uvozi, a posebno zabrinjava da raste uvoz vina u rinfuzi i uvoz nekvalitetnih vina, rekao je Vlaović.

Novi zakon o vinima “iskorak je kojim se želi pomoći vinarima”, ali mnogo više moglo se učiniti, primjerice, kroz potpore i direktna plaćanja te dodatno administrativno rasterećenje, dodao je Valović.

Na smanjenje proizvodnje domaćeg vina i potrebu dodatnog poticanja vinogradarstva upozorio je i Miro Bulj (Most).

Božica Makar (HNS) rekla je da, osim teškoća s kojim se susreću vinari zbog sivog tržišta, negativnog trenda u površinama i proizvodnji te uvoza, vinari imaju problema i zbog zlatne žutice, zbog čega su istaknuli da su potrebne konkretne mjere u borbi protiv te bolesti.

Na širenje zlatne žutice upozorio je i Josip Križanić (HDZ). Zbog zlatne žutice, istaknuo je, vinogradari vade svoje vinograde i ne podižu nove. Kako bi se obranili od te pošasti, “koja polako ali sigurno devastira naše vinograde”, Križanić je predložio da se iz državnog proračuna financira insekticid.

Obrazlažući konačni prijedlog zakona o vinu u ime predlagatelja, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je rekao da se prijedlogom zakonodavstvo Republike Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

Za njegovu provedbu osigurano je 10,2 milijuna kuna, dodao je Majdak.

Zakon predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te administrativno rasterećenje od 33 posto u odnosu prema sadašnjim propisima.

Osim toga, u sustav vinarstva i vinogradarstva unosi nove elemente: ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti, ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Bez veće rasprave, zastupnici su odradili i paket od šest tehničkih izmjena zakona vezanih uz gospodarstvo kojima se poslovi gospodarskih inspekcija od 1. travnja prenose na Državni inspektorat.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina